Nieuws/Financieel
863384
Financieel

‘Negatief begin voor AEX’

De Amsterdamse effectenbeurs begint maandag waarschijnlijk in de min. Ook de andere Europese beurzen zullen met verliezen openen. Beleggers krijgen deze week weer een grote hoeveelheid bedrijfscijfers te verwerken. In Amsterdam staan onder meer de resultaten van de AEX-fondsen ING, DSM, AkzoNobel en ArcelorMittal op het programma.

,,We lijken een negatieve start van de handel te krijgen. Het zal deze week vooral draaien om de bedrijfsresultaten en niet zozeer om de macro-economische cijfers. Maandag zal het nog redelijk rustig blijven, maar later in de week komen er flink wat bedrijven met cijfers naar buiten. Ook blijft de Griekse schuldenkwestie boven de markt hangen", aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

De Griekse premier Alexis Tsipras liet zondag weten dat Griekenland zich via een overbruggingskrediet wil verzekeren van voldoende financiering om het tot en met juni uit te kunnen zingen. Tegen die tijd hoopt Tsipras nieuwe afspraken te hebben gemaakt met zijn internationale schuldeisers. De nieuwe premier zei ook dat zijn campagnebelofte om een betere deal te sluiten voor de Grieken ,,onherroepelijk'' is.

TomTom

In Amsterdam zal TomTom mogelijk in de belangstelling staan. Slachtoffers van een busongeval in de Verenigde Staten eisen voor de rechter een schadevergoeding van de gps-producenten TomTom en Garmin. De bedrijven hadden volgens de aanklacht beter moeten waarschuwen voor hoogtebeperkingen, berichtte de Boston Globe.

BinckBank bracht voorbeurs de jaarcijfers naar buiten. De internetbroker liet daarbij weten het doel om het beheerd vermogen te laten groeien tot 3,5 miljard euro met drie jaar te hebben verschoven naar 2018. Die vertraging hangt volgens het bedrijf samen met tegenvallende resultaten bij het onderdeel Alex Vermogensbeheer in het afgelopen jaar.

Air France-KLM

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM vervoerde in januari iets meer passagiers dan een jaar eerder, maar zag de inkomsten daarvan opnieuw licht dalen. De groei deed zich voor bij het minder lucratieve passagiersvervoer in Europa, terwijl de vraag naar langeafstandsreizen verder afnam.

In het Verre Oosten gingen de beurzen maandag overwegend licht omlaag na tegenvallende Chinese handelscijfers. De Nikkei in Tokio ontsnapte aan de negatieve stemming en eindigde met een kleine winst van 0,4 procent.

Euro

De beurzen in New York sloten vrijdag in het rood. Een beter dan verwacht banenrapport van de Amerikaanse overheid maakte geen indruk op beleggers. De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent lager op 17.824,29 punten. De brede S&P 500 zakte 0,3 procent tot 2055,47 punten en de technologiebeurs Nasdaq ging 0,4 procent omlaag tot 4744,40 punten.

De Europese aandelenbeurzen gingen ook overwegend met verliezen het weekeinde in. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,1 procent in de min op 454,69 punten. De MidKap zakte 0,4 procent tot 677,84 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 0,5 procent.

De euro noteerde maandag voorbeurs op 1,1324 dollar, tegen 1,1346 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 51,94 dollar. Brentolie bleef stabiel op 57,78 dollar per vat.