Nieuws/Financieel
864231
Financieel

'Geen verbod op eenzijdige renteverhogingen'

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is tegen een wettelijk verbod op eenzijdige renteverhogingen door banken. Hij zei dat donderdag in een Tweede Kamerdebat over kredietverlening door banken aan bedrijven en particulieren.

Dijsselbloems partijgenoot Henk Nijboer had de minister opgeroepen eenzijdige renteverhogingen door banken te verbieden. Volgens Nijboer verhogen banken soms de rente op een lening, met een beroep op nieuwe liquiditeits- of kapitaaleisen. Het aantal redenen waarop banken zich beroepen is „schier onbeperkt” en de redenen zijn vaak „ook nog eens vaag”, aldus Nijboer, die dit onacceptabel noemde.

Dijsselbloem wees er op dat banken rentes mogen verhogen, mits ze binnen de algemene voorwaarden blijven. Dat kan als de waarde van het onderpand voor de lening sterk is gedaald. Het is wel van groot belang dat banken hier open over zijn en duidelijker aan de klant moet laten weten hoe de voorwaarden in elkaar steken. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft hier al afspraken over gemaakt met de banken, aldus Dijsselbloem.

Nijboer nam daar geen genoegen mee. Klanten alleen beter informeren is „te beperkt”. Hij noemde een voorbeeld waarbij een ondernemer zijn rente eenzijdig verhoogd zag worden van 2,2 procent naar 4 procent. „Dat is toch geen manier van werken, zo kun je geen onderneming runnen.”

Dijsselbloem beloofde dat als er inderdaad sprake is van willekeur aan de kant van de banken, dat aangepakt moet worden. Hij gaat de kwestie opnieuw opnemen met de AFM.