Nieuws/Financieel

Woekerpolis in hypotheek ruïneert pensioen

Huiseigenaren met een woekerpolis in hun hypotheek kunnen ten minste 15% van hun pensioen kwijtraken. Daarvoor waarschuwt stichting Odin, het kennis- en dienstencentrum voor onafhankelijk financieel advies.

„Tussen 1990 en 2008 zijn honderdduizenden woekerpolissen afgesloten die zijn verpand aan een hypotheek. Deze polissen, zo was de belofte, zouden na 30 jaar tenminste de helft van de hypotheek aflossen”, legt Jeffrey Leichel van Odin uit. Ruim 600.000 mensen hebben nog een hypotheek met woekerpolis.

Woekerpolissen combineren twee elementen: een beleggings- en een overlijdensrisicoverzekering. De premie van de overlijdingsrisicoverzekering stijgt jaarlijks, waardoor er minder overblijft voor beleggingen. Met als gevolg dat de polis na twintig of dertig jaar lang niet genoeg kapitaal heeft opgebouwd om de hypotheek er mee af te lossen, terwijl dat vaak wel de bedoeling was.

Verborgen kosten

Leichel: „Inmiddels is bekend dat deze beleggingsverzekeringen 30% tot 70% minder opbrengen dan voorgespiegeld. Dit komt niet alleen door de overlijdingsrisicoverzekering, maar ook door allerlei door verborgen kosten, zoals te hoge beheerkosten. Door die hoge verzekeringskosten valt vooral voor hypotheekpolissen de opbrengst tegen.” Gemiddeld wordt daardoor straks zo’n 50.000 euro minder afgelost op de hypotheek, zo rekent Odin voor.

Via achterdeur

Dat geld moet nog wel op de hypotheek worden afgelost. Leichel: „Maar na 30 jaar is de hypotheekrente in de meeste gevallen niet meer aftrekbaar. Wie dan 50.000 euro extra hypotheek moet financieren, kan de rente niet meer aftrekken. Bovendien moet de lening binnen 30 jaar worden terugbetaald, waardoor de lasten nog hoger worden.” Volgens Odin steelt de woekerpolis op die manier via de achterdeur elke maand minstens 15% van een modaal pensioeninkomen.

De woekerpolissen bij hypotheken werden verkocht door alle grote banken zoals ABN Amro, Rabobank en ING. Stichting Odin heeft al bij de politiek gepleit om de woekerpolis compleet van de markt te halen. De Tweede Kamer besteedt 11 februari aanstaande aandacht aan woekerpolissen.