Nieuws/Financieel
865421
Financieel

Geen paniek over de Grieken

De algemeen verwachte overwinning van de linkse Syriza coalitie in Griekenland en de aankomende onderhandelingen met de eurozone hielden de afgelopen week de financiële markten in hun greep.

Ondanks enig tegensputteren van beide kanten kwamen er afgelopen weekeinde tekenen dat er toch een oplossing mogelijk zou kunnen zijn waarmee beide kanten het gezicht kunnen redden. Het is opvallend dat de euro stabiliseerde en zelfs licht wist op te leven tegenover de Amerikaanse dollar.

En intussen ging het verruimen door de centrale banken van de G-10 onverminderd verder. Onverwacht verlaagde ook de Bank of Canada zijn basisrente.

We kijken nu vooruit naar de aankondiging van een eerste renteverhoging door de Amerikaanse Fed. Wij gaan er nu van uit dat die eerste aankondiging in juni komt in plaats van april, maar we wijzen wel op het feit dat de Fed niets heeft gezegd over de sterker wordende dollar. Deze rustige houding van de Fed brengt ons ertoe vast te houden aan de verwachting dat de rente in stapjes verhoogd wordt tot de 1% is bereikt, een beleidsstandpunt dat steun zal blijven geven aan de voortgaande dollar rally.

Op de financiële markten in Europa leek het wel of we weer in 2011 waren teruggekeerd met handelaren die volledig gefocust waren op krantenkoppen uit Griekenland. De allereerste signalen waren tegengesteld. Aan de ene kant sloeg de nieuwe minister van Financiën, Varoufakis, een uitdagende toon aan toen hij stelde dat Griekenland niet langer zal onderhandelen met de trojka na een persconferentie met een ongelukkig kijkende Nederlandse minister Dijsselbloem. Aan de andere kant echter waren er afgelopen weekeinde meer verzoenende uitlatingen te horen van premier Tsipras en de Franse minister van Financiën die aangaf een mogelijke wijziging in de looptijd en het renteprofiel van de Griekse schuld te accepteren. Al met al lijkt de stabiele euro aan te geven dat de markten niet in paniek zijn geraakt.

Van grote zorg is het lot van het Griekse bankensysteem, met aanhoudende maar onbevestigde geruchten over een gestage vlucht van spaargeld, waardoor de koers van de Griekse bankaandelen met 40% in een week kelderden. Voorlopig hebben de Griekse banken nog toegang tot geld van de ECB en enkele ECB topambtenaren hebben hun toon al wat verzacht over het mogelijk schrappen van steun aan de Griekse banken als er geen nieuw akkoord komt.

Wij zijn nog steeds tamelijk optimistisch dat zowel de Griekse overheid als de eurozone met een oplossing komen die het gezicht van beide kanten kan redden en waarbij de Griekse regering zich zal gaan richten op de binnenlandse politiek wat waarschijnlijk tot betere resultaten zal leiden dat een confrontatie met de Europese autoriteiten.

Hoewel wij nog steeds vasthouden aan een verdere daling van de euro ten opzichte van de dollar vanwege de groter wordende renteverschillen kunnen we best een stabilisering en wellicht een korte opleving van de Europese gemeenschappelijke munt zien wanneer zal blijken dat de acteurs in het Griekse drama zich rationeel zullen opstellen.

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate  voorspellers van de marktbewegingen.