Nieuws/Financieel
866088
Financieel

Kapitaalinjectie bij V&D, banken aan zet

Aandeelhouder Sun Capital gaat door de knieën en stort €40 miljoen bij in de kas van V&D. Dat werd zaterdagmiddag bekend. Gesprekken met banken over de voortzetting van kredieten zijn echter altijd nog niet afgerond.

Sun Capital stelde dinsdagavond nog voor om €20 miljoen bij te storten. De private investeringsmaatschappij stelde zich verder op het standpunt dat iedereen moet inleveren, om het iconische warenhuis te redden.

Zo moet een loonoffer van 5,8% van de 10.000 werknemers €10 miljoen opleveren. Verder eist V&D forse kortingen van zijn huurbazen.

De banken Rabobank, ABN Amro en ING, van wie de laatste de onderhandelingen met Sun Capital leidt, gingen niet akkoord. Zij eisten dat Sun €40 miljoen zou bijstorten, zo blijkt uit correspondentie van de afgelopen dagen tussen de partijen, die is ingezien door De Telegraaf.

Dat heeft Sun dus nu gedaan.

Banken

Daarmee wordt de vraag opgeworpen, of de banken ook een stap zetten, om tot een compromis te komen. Sinds 12 december heeft het trio de kredietlijn van V&D beperkt van €42,5 miljoen, naar €22,5 miljoen, en vorige week vrijdag zelfs naar €9 miljoen.

Verder weigerden de banken tot gisteren om bankgaranties te verstrekken, waardoor V&D vanaf 1 februari - zondag dus - in een lastig parket zit in relatie tot zijn leveranciers.

Reactie

V&D zelf reageerde vanochtend met een verklaring waarin het stelde dat het verhaal gebaseerd op de correspondentie tussen banken en V&D-topman Don Roach dat in de zaterdageditie van De Telegraaf staat onjuistheden bevatte. Zo zegt V&D ook na 31 januari nog over een kredietlijn bij de banken te beschikken. Dat klopt, en nergens in ons verhaal staat ook dat dit niet het geval is.

Zoals gezegd, de banken verschaffen momenteel een kredietlijn van €9 miljoen, over voortzetting daarvan wordt momenteel hard onderhandeld. Ook hier zit een einddatum op, die is alleen niet bekend, ook niet bij deze krant.

Verder stelt V&D dat alle werknemers, ook de parttimers van La Place, hun salaris over januari hebben ontvangen. In een email van afgelopen woensdagavond, wrijft Roach de banken echter aan dat hij deze mensen niet heeft kunnen betalen, vanwege het gebrek aan medewerking van de banken.

Op 11 verdere, gedetailleerde vragen gebaseerd op de correspondentie tussen Sun Capital, Don Roach en de banken wil V&D niet ingaan, net als afgelopen vrijdag overigens.

Blootstelling

Ook geen van de drie leden van het bankentrio wil dat. Wel is duidelijk dat de blootstelling van de banken naast de kredietfaciliteit van €9 miljoen, louter nog bestaat uit een serie leningen die op ruim €8 miljoen uitkomen.

Omdat de bank na de Belastingdienst als een van de eerste schuldeisers aan de beurt komt bij een eventueel faillissement, stelde accountant Deloitte eerder deze maand in een vertrouwelijk rapport dat de banken geen risico's meer lopen.

De pr-firma die is ingehuurd door Sun Capital heeft inmiddels laten weten dat Sun geen commentaar op wat dan ook wil leveren.

Belastingdienst

V&D-topman Don Roach, tevens cfo van Sun Capital, rept in zijn gesprekken met bankiers ook over een deal met de Belastingdienst. Waarschijnlijk wordt hiermee bedoeld, dat er een akkoord is om de btw-afdracht over het vierde kwartaal later te voldoen. Dat zou anders in dit weekend moeten.