Nieuws/Financieel
866555
Financieel

Baker & McKenzie neemt partners Houthoff over

Stoelendans bij advocaten

Advocatenkantoor Baker & McKenzie neemt zeven advocaten over van Houthoff Buruma.

Partners, die zichzelf hebben ingekocht in een firma, stappen niet zomaar over naar een concurrende praktijk. De afgelopen maanden is op de Amsterdamse Zuidas echter een stoelendans aan de gang.

Onderzoeker Marcel Wanrooy rondde onlangs een tienjarig onderzoek naar de advocatuur in Nederland af, en kwam toen tot de conclusie dat middelgrote kantoor, vaak met een lange Nederlandse historie, het moeilijk hebben. Zij worden door internationale grote partijen en gespecialiseerde nichekantoren van twee kanten beconcurreerd.

Problemen

Onlangs kwam bijvoorbeeld Boekel de Nerée al in problemen.

Henk Arnold Sijnja van Linklaters en Casper Banz en Mohammed Almarini met een team van vier associates van Houthoff Buruma gaan in de loop van het jaar over naar Baker. Zij moeten het corporate finance team versterken.Groeikansen

De afgelopen maanden stapten ook al zeven partners en een deel van hun teams van onder andere Norton Rose over.

„Wij zien als internationaal kantoor groeikansen in de Nederlandse markt”, zegt Mike Jansen, managingpartner van Baker & McKenzie. „Waar multinationals voorheen vaak per land een lokale speler in de arm namen, werken ze nu liever met internationale kantoren. Uiteindelijk zullen er in Nederland een paar grote internationale kantoren overblijven.”

Bij 16 grote kantoren is sinds 2004 netto 20% van de partners vertrokken. Het aantal advocaten in loondienst daalde met 10%, aldus consultant Wanrooy.