Nieuws/Financieel
866573
Financieel

Kwartaalcijfers zetten Wall Street op winst

De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten. Een stroom aan kwartaalcijfers, waaronder die van Facebook, Ford, Colgate en Dow Chemical, werd positief ontvangen. Ook het herstel van de olieprijs, na een aanvankelijk stevige daling, hielp de graadmeters vooruit.

De Dow-Jonesindex sloot met een winst van 1,3 procent op 17.416,85 punten. De brede S&P 500 steeg 1 procent tot 2021,25 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq eindigde ook 1 procent in de plus, op 4683,41 punten.

McDonald's stond met een winst van 5 procent in de bovenste regionen van de Dow. Topman Don Thompson kondigde een week na teleurstellende kwartaalcijfers zijn pensioen aan.

Ford

Automaker Ford (plus 2,7 procent) meldde over boekjaar 2014 een halvering van de winst in vergelijking met een jaar eerder, maar overtrof daarmee de verwachtingen. Het op één na grootste autoconcern van de Verenigde Staten wist wereldwijd iets minder voertuigen aan de man te brengen dan een jaar eerder.

Dat gold niet voor motorenmaker Harley-Davidson (plus 3,7 procent), die met name buiten de VS juist aan populariteit won. Zowel Ford als Harley-Davidson kampt overigens met de effecten van de relatief dure dollar.

Dow Chemical

Colgate-Palmolive boekte vorig kwartaal meer winst dan verwacht en kreeg er 6 procent bij. Ook chemiereus Dow Chemical deed het, dankzij de lagere olieprijs, beter dan verwacht. Dow werd 4,6 procent meer waard.

Facebook won ruim 2,3 procent. Het bedrijf achter de socialenetwerksite kwam woensdag nabeurs met beter dan verwachte kwartaalresultaten, dankzij meer inkomsten uit advertenties.

Alibaba

Aan de andere kant van het spectrum was Alibaba een van de grote verliezers met een min van bijna 9 procent, na tegenvallende omzetcijfers. In het kielzog van Alibaba verloor Yahoo, dat een groot aandeel heeft in Alibaba, 6 procent aan marktwaarde.

Chipbedrijf Qualcomm leverde 10 procent in. Het bedrijf verlaagde zijn verwachtingen voor de winst en omzet in 2015.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent naar 44,56 dollar per vat. De euro was donderdagavond 1,1325 dollar waard, tegen 1,1305 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.