Nieuws/Financieel
866608
Financieel

AEX eindigt bijna onveranderd

Na een handelsdag waarbij de AEX nagenoeg de hele dag op verlies stond, wist de graadmeter aan het einde van de dag naar een miniem plusje te klimmen. Positief nieuws was er in de vorm van beter dan verwachte cijfers uit de VS over de werkloosheidsuitkeringen. De teleurstelling over de cijfers van Shell en de lagere olieprijs wogen echter zwaar op de index.

De AEX sloot nagenoeg onveranderd op 452,5 punten. De Midkap-index klom 0,2% naar 666,2 punten.

De grote beurzen elders in Europa sloten verdeeld. Londen eindigde 0,2% in de min. Parijs kreeg er 0,4% bij, Frankfurt steeg 0,3%.

Op het moment dat de handelsdag hier ten einde was, stond Wall Street hoger. De Dow Jones-index steeg 0,3%, de S&P500 won 0,1%. Alleen technologiebeurs Nasdaq verloor 0,1%.

Op de Duitse beurs klom Deutsche Bank 2,7%, nadat het concern de winst fiks had opgevoerd. In Londen werden de kwartaalcijfers van drankgigant Diageo goed ontvangen: het aandeel stond 3,1% hoger. Het Finse Nokia, dat in het vierde kwartaal weer zwarte cijfers heeft geschreven, kon beleggers minder bekoren. Op de beurs in Helsinki ging er 3,7% van de koers af.

Ook Amerikaanse beleggers kreeg een stroom cijfers te verwerken. Olie- en gasconcern ConocoPhillips leed in het vierde kwartaal verlies, en noteerde 1,3% lager. De omzet van Dow Chemical werd gedrukt door negatieve wisselkoerseffecten, het aandeel steeg echter 3,6%. Alibaba zag de omzet het derde kwartaal met maar liefst 40% stijgen, maar verloor 9%.

Een cijfer over het vertrouwen onder bedrijven en consumenten in de eurozone maakte weinig indruk. De index ging weliswaar iets omhoog, maar kwam lager uit dan waar economen op hadden gerekend. In de middag bleek dat de Duitsland voor het eerst in vijf jaar sprake is van deflatie.

Gemengde signalen

"Enerzijds is dat slecht nieuws, het wakkert de angst voor deflatie aan", zegt marco-econoom Emile Cardon (Rabobank). "Maar hoe slechter de cijfers, hoe langer de ECB blijft stimuleren, hopen beleggers."

Handelaar Frank Bonsee (ABN Amro) zag de beurs, na een teleurstellende opening, in de loop van de ochtend aantrekken. "Bij opening was de stemming wat bedrukt, na de Fed-vergadering van gisteravond." Daaruit bleek dat de Fed voorlopig vasthoudt aan het plan om dit jaar de rente te verhogen. Ook kwamen er uit China berichten dat er hogere marges aangehouden moeten worden om beleggen met geleend geld tegen te gaan. Dat drukte op de beurs.

In de middag bleek het aantal uitkeringsaanvragen in de VS flink gedaald. Ook herstelde de Griekse beurs fors. "Gemengde signalen dus", concludeerde Cardon. "De beurs kan snel uit balans raken. Nu overheerst tevredenheid over het ingrijpen van de ECB. Maar we hebben flinke koersuitslagen gezien. Wanneer de Europese inflatie te sterk daalt, is dat een teken dat de ECB de controle kwijt is. Dan kan er weer paniek toeslaan."

Oliefondsen in mineur

De terugval van de olieprijzen en het kwartaalbericht van Shell raakten de oliegerelateerde bedrijven. De olieprijs zakte naar het laagste punt in zes jaar, nadat de olievoorraden in de Verenigde Staten sterk zijn opgelopen.

Shell zakte zelf 4,7% op €27,45, doordat de kwartaalwinst lager uitviel dan analisten hadden verwacht. Dat het kwartaaldividend $0,47 per aandeel blijft, was voor beleggers slechts een doekje voor het bloeden. De olie- en gasmaatschappij meldde bovendien zijn uitgaven stevig terug te brengen.

Maritiem dienstverlener Boskalis belandde met een min van 6,9% onderaan op €40,52, nadat Kepler zijn advies verlaagde naar 'afbouwen'. Het koersdoel ging omlaag van €45 naar €36.

Fugro zakte 4,2% op €18,78. Gisteren knalde de bodemonderzoeker vanwege overnamespeculatie nog omhoog. Kepler besloot de overnamekans in het koersdoel op te nemen, waardoor deze met €2 omhoog ging naar €17.

SBM Offshore verloor 1% op €9,60. De Belgische bank KBC verlaagde het koersdoel licht door de grote onzekerheden op korte termijn onder handhaving van het koopadvies.

Philips opnieuw lager

Philips is al sinds dinsdag in mineur, na de publicatie van tegenvallende kwartaalcijfers, en vandaag was het niet anders. Het aandeel kreeg een afwaardering van Deutsche Bank (van 'kopen' naar 'houden') en eindigde 0,9% in de min op €24,74.

Kunstmestbedrijf OCI sloot 0,1% lager op €31,41. Het bestuur van het bedrijf heeft ingestemd met de afsplitsing van de bouwdivisie. Aandeelhouders mogen op 15 februari stemmen over het besluit.

Grootste winnaar in de AEX was vastgoedfonds Unibail-Rodamco, dat 3% hoger sloot op €251,35. Beleggers waren tevreden met de gisteravond gepubliceerde jaarwinst en financiële doelstellingen. KPN werd 2,3% meer waard op €2,75.

Unilever (€38,68) en TNT Express (€5,75) kregen er allebei 1,6% bij. 

BAM op winst

Bij de middelgrote fondsen zakte Fagron 2,6% in de rode cijfers op €35,55, de medisch toeleverancier was daarmee de grootste daler. Aperam zakte 2,2% op €22,87.

Grootste stijger was bouwbedrijf Bam, met een stijging van 3,3% op €2,59. Een combinatie van Bam en andere bedrijven heeft in Zwitserland een voorlopige opdracht gekregen voor de bouw van een groot academisch ziekenhuis in Basel. Het aandeel van Bam is goed voor een bedrag van €70 miljoen.

Corbion klom 3,1% op €14,85.

PostNL werd 1,5% duurder op €3,25, nadat Goldman Sachs het aandeel op zijn lijst van meest koopwaardige bedrijven in Europa had gezet. De Amerikanen haalden chemisch distributeur IMCD juist van die lijst af. Desondanks ging het lokale aandeel 1,7% vooruit op €28.

Smallcap Ordina won 8,1% op €1,47 na hernieuwde overnamespeculaties. Gisteravond kwam tv-programma Zembla met beschuldigingen dat Ordina ambtenaren gefêteerd heeft. Het it-bedrijf liet weten de uitzending 'te bestuderen'.

Esperite klom 5,6% op €1,50, nadat de stamcelbank een miljoeneninvestering in een klinisch genetisch platform aankondigde.

Op de lokale markt ging Core Laboratories 13% onderuit op €80,05 na de waarschuwing dat de omzet dit kwartaal stevig zal dalen. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie heeft flink last van de gedaalde olieprijs.

Volg vanavond het DFT Online Seminar met een visie op de markt en tips voor kansrijke aandelen.