Nieuws/Financieel
866710
Financieel

Griekse minister: boude uitspraken door 'onervarenheid'

Financiële markten moeten niet meteen te zwaar tillen aan boude uitspraken van Griekse politici over het verhogen van het minimumloon en het staken van privatiseringen. Volgens de Griekse vice-premier Dragasakis zijn die te wijten aan 'onervarenheid'.

"We hebben nieuwe ministers, die dergelijke taken voor de eerste keer op zich nemen", zei Dragassakis. "De Griekse regering is wel degelijk geïnteresseerd in het aantrekken van investeerders", benadrukte de vice-premier.

Ambtenaren weer aangenomen

De nieuwe premier Tsipras is voortvarend van start gegaan. Hij vormde in no-time een coalitie en heeft in Europa ook al tegen verschillende schenen geschopt, onder meer die van de Duitse kanselier Merkel.

De aanstelling van het nieuwe kabinet ging gepaard met uitspraken over onder meer het opschroeven van het minimumloon en het stopzetten van het privatiseren van staatsbedrijven. Ook zouden duizenden ontslagen ambtenaren weer aangenomen worden.

Bankaandelen weer op winst

Die stormachtige ontwikkelingen lieten de financiële markten niet onberoerd. De Atheense beurs maakte een duikvlucht, en de rente op Grieks staatspapier ging fiks omhoog.

Na de sussende uitspraken van Dragassakis werd het beeld donderdag wat anders. Met name de aandelen van Griekse banken maakte een rebound op de beurs.