Nieuws/Financieel
866713
Financieel

Negatieve inflatie in Duitsland

De inflatie in Duitsland is in januari gezakt naar min 0,3 procent op jaarbasis. Dat maakte het Duitse federale statistiekbureau donderdag bekend op basis van voorlopige cijfers.

Het is voor het eerst sinds september 2009 dat een negatieve inflatie wordt gemeten in Duitsland. In december kwam de inflatie uit op 0,2 procent. Op maandbasis gingen de consumentenprijzen in Duitsland deze maand met 1 procent omlaag.

Op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode zakte de Duitse inflatie op jaarbasis naar min 0,5 procent, tegen 0,1 procent een maand eerder.

Olieprijzen

In heel Europa staat het prijspeil behoorlijk onder druk door de sterk gedaalde olieprijzen. In december bedroeg de inflatie in de eurozone min 0,2 procent.

De negatieve inflatie kan een opmaat zijn voor deflatie, een langere periode met prijsdalingen die een rem kunnen zetten op het herstel van de economie. De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde vorige week maatregelen aan om de inflatie te stimuleren, zodat die weer richting het nagestreefde peil van bijna 2 procent kan gaan.