867613
Financieel

Grootaandeelhouder blokkeert overname Ordina

Europese en Amerikaanse partijen hebben interesse in een overname van ict-bedrijf Ordina. 12%-eigenaar Jan Niessen vormt echter een sta-in-de-weg.

Ordina geldt in de markt al langer als gedoodverfde overnameprooi. Het bedrijf maakt onder meer mobiele applicaties voor banken en de zorg, maar haalde de afgelopen periode met name de krantenkoppen vanwege een spraakmakende uitzending van tv-programma Zembla.

Daarin werd een gitzwart beeld geschetst van een bedrijf dat jarenlang gefraudeerd zou hebben om overheidsorders te scoren. Het bedrijf zou een uitgekiend netwerk hebben opgebouwd met strategisch gepositioneerde ambtenaren, die gevoelige informatie richting Nieuwegein lekten.

De onthullingen gaven Ordina een dreun van jewelste. Begin oktober stond de beurskoers op €1,91, inmiddels is daar nog slechts €1,26 van over. Een daling van 35%.

Diverse partijen hebben geïnformeerd in de markt naar Ordina, vertellen goed ingevoerde bronnen. „Zowel technologiebedrijven als private equity-bedrijven beschouwen het bedrijf als belangrijke overnameprooi. Zij zien grootaandeelhouder Jan Niessen, die ongeveer 12% van de aandelen heeft, als struikelblok.”

Met zijn Luxemburgse investeringsvehikel Mont Cervin nam Jan Niessen, kort voor de pijnlijke tv-uitzending, een belang in Ordina. Hij verloor daardoor miljoenen euro’s op zijn belegging en verzocht de Ondernemingskamer (Gerechtshof Amsterdam) tot onderzoek. Vermoedelijk vindt de grootaandeelhouder het onterecht dat de Ordina-top had verzwegen dat dergelijke onthullingen eraan zaten te komen. Topman Stépan Breedveld wist immers al maanden dat Zembla zijn tanden in het verleden had gezet.

De partijen die een overname van Ordina interessant zouden vinden, zitten met Niessen in hun maag. Ze verwachten dat Niessen, na dit debacle, niet zomaar zijn aandelen Ordina met verlies zal verkopen. En je moet nu wel een zeer hoge premie op de huidige beurskoers bieden, wil je Niessen tevreden stellen, zo luidt de theorie. Uit strategische hoek zou de interesse voor Ordina vooral uit Europa komen, uit financiële hoek zou het gaan om Amerikaanse partijen.

Bij de overname van het ict-onderdeel van Imtech door het Franse Vinci, betaalde laatstgenoemde ongeveer zeven keer het verwachte bedrijfsresultaat (ebitda). Voor Ordina zou je dan op een bedrag van €1,70 per aandeel uitkomen, berekende analist Hans Slob van Rabobank. Hij verwacht zodoende dat een eventueel bod ergens tussen de €1,70 en €2 zou uitkomen.

Marktkenners wijzen erop dat Ordina een mooi bedrijf is, maar momenteel wordt afgeleid door ’randzaken’. Vlak voordat de crisis losbarstte stond het bedrijf aan de rand van de afgrond. Om zich te herpakken deed het onder meer een claimemissie en enkele reorganisaties, aan de hand van de huidige topman Breedveld.

Jan Niessen was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.