Nieuws/Financieel
868326
Financieel

Euro ruilen voor Goud?

De afgelopen weken moest er aan geloofd worden. De ene na de andere wisselkoers ploft als een pudding in elkaar en op zowat elke verhouding wordt toegelegd.

Snel gedacht zou je denken dat geld gaat in de aandelen. Die gaan bijna net zo hard omhoog, maar nee hoor dan heb je nog steeds Euro’s nodig. Niet al het geld lijkt in USD omgeruild te worden hetgeen blijkt uit de recente en middellange termijn koersontwikkeling van goud.

Normaliter is de verhouding tussen de richting van het goud en de richting van de USD een negatief gecorreleerde en worden beide waardes verwacht veelal tegengesteld aan elkaar te bewegen. Dat geldt overigens voor de prijzen van de meeste redelijk vrij verhandelbare seizoensinvloed vrije grondstoffenprijzen. De plotselinge daling van EUR in de afgelopen weken en dus de stijging van de USD tegen niet het eerste de beste muntje, zou in die gedachte moeten leiden tot een lagere prijs van het goud.

Net als dat de olieprijs met EUR/USD mee neerwaarts is gestort zou een daling van de goudprijs niet misplaatst zijn geweest. Op z’n minst zou de richting van de trend positief moeten correleren met de richting van de trend van EUR/USD en Olie, normaliter. Tja, daarmee is het misschien ook wel gezegd, “normaliter”, maar goed.

 

Dit doet EUR/USD over de middellange tot langere termijn.

Inclusief de verhandelingen van SNB en ECB zijde is de laatste daling die we op deze grafiek zien de afgelopen weken flink doorgeschoten naar beneden. Daarbij is het twee weken geleden gestelde koersdoel van 1,13 gehaald en ruimschoots overtroffen met behulp van de centrale mogendheden in Europa.

 

De mogelijkheid dat zich binnenkort een “opveermomentje” kan gaan voordoen bij benadering van de 1,10 neemt toe door de extremen oversold stand van de RSI. Deze is nog nooit zo laag geweest als dat hij deze week was, behoudens de stand halverwege de glijpartij begin oktober van vorig jaar. Dat zegt iets over de overtuiging waarmee het gebeurt als ook dat het een extreme situatie is waarin we nu vertoeven.

Dat de extremiteit binnenkort wel van af zal nemen, daarover zijn we het denk ik wel eens, echter, de vraag is op welk niveau zal dat zijn. Met dit tempo kan dat best nog wat centen schelen. Het punt is in ieder geval, dat USD gekocht wordt in ruil voor en dus meer waard wordt in relatie tot, de Euro. Goud in diezelfde periode vertoont het volgende gedrag van beleggers.

 

Ook hier weer leg ik graag de nadruk op het meest rechterstuk van de grafiek, het recente verleden dat een jaar beslaat. Er vindt stabilisatie plaats in de goudprijs waarvoor geldt dat deze stabilisatie plaatsvindt op 61,8% rertracement van de stijging vanaf 2006.

De koersen zijn na het aanstampen van de USD 1100 grens op weg om een aanval te plegen op de USD 1400 met als ultiem doel deze te slechten en dan de nog veel belangrijkere USD 1500 te overwinnen. Bij een scenario als hierboven beschreven geldt dat de langere termijn koersdoelen van goud ruim boven USD 2000 uit komen. Dat is allemaal nog niet zover, want er is slechts sprake van discrepantie op de kortere termijn maar toch is het opvallend.

De krul opwaarts in de periode dat de USD sterker wordt zou tot de gedachte kunnen leiden dat er dus inflatiedreiging is? “Huh inflatie??? Nee dat kan het niet zijn. Olie , rente, nee dat kan niet.” denk je dan. “Wat dan wel? Zou het vluchtgedrag zijn? Eeh, in ieder geval niet uit aandelen dan lijkt me en ook niet uit obligaties.” Wat rest ons verder? Nou, partijen die voldoende USD hebben maar geen EUR meer wilden hebben in aanloop naar de huidige scherpe daling hebben de knaken voor de staven omgeruild.

Of is het precies andersom? Zou het kunnen zijn dat de markten zonder de ECB ingreep aan het corrigeren zouden zijn geslagen en dat dat nu gemaskeerd wordt door de euforie op de aandelenmarkten. Maar dat de boel toch enigszins barstjes begint te vertonen, Lagere rente in de VS hogere goudkoersen…Iets om in de gaten te houden en uit te pluizen de komende tijd. P.s. Uw gedachten hierover zijn uiteraard welkom. Prettig weekend voor nu.