Financieel/Geld
868728083
Geld

Koper betaalt voor ’goudgerande stopcontacten’

Amsterdam - Kopers moeten vaak flink in de buidel tasten voor een up-to-date nieuwbouwwoning. Normale snufjes als internetvoorzieningen, voldoende stopcontacten en iets meer dan het minimum aantal zonnepanelen zijn dure extra’s.

De kosten voor meerwerk aan een nieuwbouwwoning kunnen ’ergerniswekkend hoog’ oplopen, constateert de Vereniging Eigen Huis (VEH) na een analyse van honderd prijslijsten voor meerwerkopties. Zonder die extra’s krijgen kopers bij oplevering vaak een ’achterhaalde basiswoning’, die niet voldoet aan de standaard van 2020.

De prijzen lopen ook nog eens flink uiteen, merkte de VEH. Het verplaatsen van een stopcontact kost bij de ene bouwer €35, terwijl de ander er €125 voor rekent. Voor precies hetzelfde dakraam lopen de meerkosten uiteen van ruim €700 tot €1450. Zelfs aan een eenvoudige buitenkraan hangen prijskaartjes van €180 tot €845.

Bouwbesluit

De VEH pleit ervoor dat de gebruikelijke voorzieningen standaard worden. ,,De nieuwbouwwoning voldoet aan de minimale voorwaarden in het Bouwbesluit, maar ook niet meer dan dat. Een gemiddeld nieuwbouwhuis kost tegenwoordig bijna vier ton en dan verwachten kopers niet dat ze extra geld op tafel moeten leggen voor hele normale voorzieningen.”