Nieuws/Financieel
868914269
Financieel

'Wall Street gaat lagere opening tegemoet'

New York - De aandelenbeurzen in New York lijken woensdag met verliezen te beginnen, na de koerswinsten een dag eerder. De beurshandel op Wall Street wordt opnieuw gedomineerd door kwartaalresultaten van toonaangevende bedrijven als vliegtuigbouwer Boeing, machinefabrikant Caterpillar en telecom- en mediagigant AT&T.

Verder werd bekend dat het Amerikaanse ministerie van Justitie een kartelonderzoek naar grote technologiebedrijven als Apple, Facebook, Amazon en Google-moeder Alphabet is begonnen. Het onderzoek draait om mogelijke concurrentieverstoring op internetplatforms, sociale media en webwinkeldiensten. De koersen van die grote techbedrijven staan lager voorbeurs.

Facebook meldt na het slot resultaten. Het sociale mediaconcern heeft een recordboete van 5 miljard dollar gekregen van toezichthouder FTC vanwege verschillende privacyschandalen. Daarnaast betaalt Facebook 100 miljoen dollar aan beurswaakhond SEC. De boetes hingen al langer in de lucht.

AT&T

Boeing leed in de afgelopen periode een verlies van bijna 3 miljard dollar, na een buitengewone last van 5 miljard dollar vanwege het wereldwijd aan de grond houden van de 737 MAX-toestellen. Dat geld wordt gebruikt om luchtvaartmaatschappijen te compenseren omdat er al maanden niet met de vliegtuigen mag worden gevlogen na twee crashes in korte tijd.

Caterpillar lijkt lager te beginnen, nadat de fabrikant van bulldozers en graafmachines zich voorzichtiger uitliet over de winstverwachting voor het hele jaar. AT&T meldde dat de winst afgelopen kwartaal is gedaald op een hogere omzet. Het is voor het eerst in vier jaar dat AT&T een lagere kwartaalwinst boekt, mede onder druk van het verlies van klanten voor zijn betaal-tv.

Snapchat

Snap, het bedrijf achter de populaire app Snapchat, staat een fors hogere opening te wachten. Snap heeft in het afgelopen kwartaal de sterkste groei van gebruikers als beursgenoteerde onderneming ooit laten zien. Het aantal dagelijks actieve gebruikers steeg tot 203 miljoen vergeleken met het eerste kwartaal toen het ging om 190 miljoen.

Andere bedrijven die de boeken openden waren onder meer chipproducent Texas Instruments, creditcardmaatschappij Visa, defensieconcerns Northrop Grumman en General Dynamics, hotelketen Hilton en pakketbezorger UPS.

Kort na aanvang komt marktonderzoeker Markit met gegevens over de industrie en dienstensector. Ook komt er informatie over de verkoop van nieuwe woningen in de Verenigde Staten.

De Dow-Jonesindex sloot dinsdag 0,7 procent hoger op 27.349,19 punten. De brede S&P 500 ging 0,7 procent vooruit tot 3005,47 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq won 0,6 procent tot 8251,40 punten.