Nieuws/Financieel
869089
Financieel

'Bezoekers DFT verrast door bazooka van Draghi'

Draghi’s aankondiging dat de ECB tot september volgend jaar maandelijks voor €60 miljard aan obligaties gaat opkopen, komt voor ruim twee derde van de bezoekers van DFT als een verrassing. Nagenoeg een derde rekende erop dat de geldkraan zelfs niet of nauwelijks open zou gaan.

Blijkbaar hechtte een groot deel van de ongeveer 1700 deelnemers aan de peiling op DFT weinig waarde aan recente berichten dat de ECB minimaal €1000 miljard zou opkopen. 23% dacht zelfs dat er helemaal geen opkoopprogramma zou worden aangekondigd. De ECB had zich dan echter belachelijk gemaakt, gezien de signalen die de laatste weken werden afgegeven. Een programma van minder dan €500 miljard, waarop 9% rekende, werd gaandeweg ook steeds minder waarschijnlijk.

32% had het bij het juiste eind. Zij hebben de berichten van vooraanstaande mediabedrijven waaronder De Telegraaf serieus genomen. Evenals het signaal dat de Zwitserse centrale bank vorige week afgaf met het loslaten van de koppeling van de frank aan de euro.