Nieuws/Financieel
870180
Financieel

Meest gelezen over de portemonnee: premie, hypotheekrente en ijsjes

Over de Nederlandse portemonnee was afgelopen jaar ook weer genoeg te doen. En in de regel niet in positieve zin. Toch was het niet allemaal kommer en kwel: tanken werd goedkoper en de hypotheek

Hieronder een kleine greep uit de meest gelezen artikelen dit jaar op DFT.nl.

Inleveren

Staatssecretaris Wiebes van Financiën kwam in oktober met een onaangename mededeling. Vijf tot zes miljoen Nederlanders krijgen een naheffing van de Belastingdienst, die per persoon zo'n €150 gaat bedragen. Dat was overigens niet de enige tegenvaller die Wiebes te melden had. Ook groepen werkenden met een middeninkomen moeten flink inleveren op hun vakantiegeld.

Zorgpremie

Ook de zorgverzekering is voor veel mensen een tegenvaller. De premie voor de basisverzekering gaat in 2015 gemiddeld 5,7% omhoog.

Eurodomper

Een tegenvaller met terugwerkende kracht was een opvallende uitspraak die Coen Teulings, de voormalige directeur van het Centraal Planbureau, in De Telegraaf deed. De euro heeft ons namelijk nauwelijk economische voordelen gebracht. Het CPB kwam een paar jaar geleden tot de slotsom dat de munt ons gemiddeld een weeksalaris heeft opgeleverd. Maar die berekening moet je met een korrel zout nemen, zei Teulings.

IJsjes

En dan héb je wat gewonnen in de loterij, blijkt het geen geld te zijn. Deelnemers van de Goede Doelen Loterij krijgen steeds vaker etenswaren als prijs in plaats van geld, zo bleek in oktober. Tegenvaller. "Liever een tientje van mijn inleg terug dan de zoveelste doos stroopwafels", zo liet een deelnemer weten.

Positieve noot

Maar het was niet allemaal kommer en kwel in 2014. Zo zorgde de daling van de olieprijs ervoor dat tanken steeds goedkoper werd. Benzine was in drie jaar niet zo goedkoop. En de hypotheekrente kwam ook steeds verder omlaag. Voor starters op de huizenmarkt wordt een hypotheek zo wekelijks goedkoper.

In beeld

Populair waren afgelopen jaar de fotoslide Hier wonen de rijkste Nederlanders en het kaartje Stijgt of daalt de huizenprijs in uw regio?