Nieuws/Financieel
870201
Financieel

Meest gelezen: Imtech, Eurlings en een Brusselse naheffing

Het was bepaald geen saai jaar op economisch vlak. Als er enigszins een rode draad in te vinden valt, is dat 'negatieve verrassingen'. Zo stelde Saudi-Arabië een boycot in tegen Nederlandse bedrijven, kwam er een naheffing uit Brussel en kondigde sigarettenmaker Philips Morris een fikse ontslagronde aan.

Hieronder een kleine greep uit de meest gelezen artikelen dit jaar op DFT.nl.

Extra stukken

Hét bedrijvennieuws van dit jaar kwam van Imtech. De installateur uit Gouda moest alle zeilen bijzetten om zijn financiële positie weer op de rail te krijgen. Daar hoorde onder meer een fikse claimemissie bij. Meer concreet werden er 60 miljard nieuwe aandelen uitgegeven van 1 cent per stuk.

Naheffing

Uit Brussel kwam een onaangename verrassing. Of Nederland nog even ruim €600 miljoen zou willen aftikken. Onze economie was namelijk meer gegroeid dan gedacht. Het kabinet beloofde de naheffing te betalen, omdat de rekensommen klopten. Dit in tegenstelling tot de Britse premier Cameron, die aanvankelijk stoer weigerde om de naheffing te betalen.

Boycot

Nederlandse bedrijven werden eerder dit jaar getroffen door een boycot van Saudi-Arabië. Vanwege een stickeractie van PVV-leider Wilders wilden de Saudi's geen zaken meer doen met de Hollanders.

Het was niet de enige boycot dit jaar. Het Westen stelde beperkingen in tegen Rusland na de annexatie van de Krim en de dreiging richting Oekraïne. Al kan dat niet helemaal als een verrassing zijn gekomen voor de Russen.

Ontslag

Dat lag anders voor werknemers van Philip Morris in Bergen op Zoom. De productie wordt overgeheveld naar elders in Europa en ruim 1200 werknemers verliezen hun baan. Een ander opvallend ontslag was dat van Camiel Eurlings. Hij stapte op als topman van KLM, toen de commissarissen aangaven dat een nieuwe termijn voor Eurlings er niet in zou zitten.

Bedrijven

De best bekeken bedrijvenpagina op DFT is eigenlijk geen verrassing. Die is namelijk van het veelbesproken bedrijf Imtech. Ook BAM, de bouwer die ook niet bepaald een saai jaar achter de rug heeft, was populair. De top tien ziet er zo uit:

  1. Imtech
  2. Pharming
  3. ING
  4. BAM
  5. RD Shell
  6. SBM Offshore
  7. Fugro
  8. ArcelorMittal
  9. KPN
  10. Aegon