Financieel/Geld
870244190
Geld

’Grote verschillen tussen uitvaartpolissen’

Begraaf- en gedenkpark Heilig Land Stichting in Gelderland.

Begraaf- en gedenkpark Heilig Land Stichting in Gelderland.

Haarlem - Als je goed let op welke uitvaartverzekering je kiest, kun je zo tot duizenden euro’s besparen. Het is wel zaak om goed te letten op wat zo’n verzekering precies aanbiedt. Uit onderzoek van Uitvaartverzekering.nl blijkt dat polissen qua prijs én voorwaarden ver uit elkaar lopen.

Begraaf- en gedenkpark Heilig Land Stichting in Gelderland.

Begraaf- en gedenkpark Heilig Land Stichting in Gelderland.

De goedkoopste uitvaartpolis is bij Dela, aldus het onderzoek. Aan premie ben je bij die verzekeraar in totaal zo’n €4239 kwijt als je vanaf je 30e premie betaalt. Voor die premie kun je een uitvaart van €8000 krijgen. Je krijgt daar een deel ’in natura’ en een deel vrij besteedbaar uitgekeerd.

Voorwaarden

Volgens uitvaartverzekering.nl loont het ook om op de voorwaarden te letten. Zo zijn kinderen tot 21 jaar standaard meeverzekerd bij Yarden. Deze uitvaartverzekeraar lag wel recent onder vuur: de verzekeraar had bij sommige polissen de premie jarenlang gelijk gehouden, wilde de voorwaarden versoberen toen bleek dat dat financiële problemen had opgeleverd, en daar waren klanten niet blij mee.

Een uitvaartverzekering is overigens niet altijd nodig. Als je voldoende hebt gespaard, kun je ook zonder. Volgens de Consumentenbond kan het wel lonen: een uitvaartverzekering biedt zekerheid, en is ook een zorg minder voor nabestaanden.

Vergelijken

Als je voor een een uitvaartverzekering kiest, hoe vindt je dan een die bij je past? „Het loont om bij verschillende verzekeraars een premieberekening te maken. Let echter niet alleen op de premie die je in eerste instantie gaat betalen. Veel belangrijker zijn de totale geschatte kosten gedurende de looptijd, de waardevastheid, manier van indexatie en de keuzevrijheid van de verzekering”, zegt Koen Kuijper van Uitvaartverzekering.nl.

Daarnaast kun je ook kijken naar andere opties: een uitvaartvereniging, een lijftrentespaarrekening, of een overlijdensrisicopolis.