Nieuws/Financieel
870253
Financieel

ECB waarschuwt voor deflatie door lage olieprijs

ECB-hoofdeconoom Peter Praet waarschuwt dat de lagere olieprijs het risico op deflatie in de eurozone verhoogt. Daarmee lijkt de kans steeds groter dat de Europese Centrale Bank overgaat tot het opkopen van staatsobligaties.

Dat zei Praet in een interview met de Duitse krant Börsen Zeitung, dat de Europese Centrale Bank op zijn website heeft gepubliceerd.

In het verleden deed de ECB het effect van de olieprijs op inflatie af als een tijdelijk fenomeen, maar volgens Praet is het nu een belangrijk punt tijdens de vergadering in januari. ”Met de recente olieprijzen zou de inflatie lager zijn, substantieel lager dan tot nu toe was verwacht." Dat kan een groot deel van 2015 betekenen dat er sprake is van deflatie, en kan het bestuur van de ECB dit niet langer afdoen als een tijdelijk effect.

Maatregelen te weinig effect

Financiële markten gaan er al bijna van uit dat de ECB volgend jaar overgaat op kwantitatieve verruiming: het op grote schaal opkopen van staatsobligaties. Zover durft Praet niet te gaan, maar hij erkent wel dat de maatregelen die de ECB tot nu toe heeft genomen, nog niet het gewenste effect op de economische groei hebben gehad.

Onenigheid in ECB-top

Het bestuur van de ECB ligt flink overhoop wat kwantitatieve verruiming betreft. Begin deze week temperde Bundesbank-president Jens Weidmann de verwachtingen nog. Volgens Weidmann, die binnen de ECB de grootste tegenstander van QE is, is de sterke daling van de olieprijs juist goed voor de economie. Consumenten en bedrijven houden daarom meer geld over om aan andere zaken uit te geven.