Nieuws/Financieel
870314
Financieel

Goed jaar voor Chinese aandelenbeurs

De aandelenbeurs in Shanghai heeft het beste jaar sinds 2009 achter de rug. De hoofdindex van de Chinese aandelenbeurs steeg dit jaar ruim 50 procent, mede door de verwachting dat de overheid van China meer maatregelen zal nemen om de economie te stimuleren.

Woensdag noteerde de Shanghai Composite-index in de middaghandel ruim 2 procent in de plus op 3235 punten. Het jaar werd begonnen op een stand van 2112 punten. Door de sterke opmars in 2014 passeerde China Japan als 's werelds op een na grootste aandelenmarkt.

Uit een nieuwe schatting van de Britse bank HSBC bleek woensdag dat de industriële activiteit in China deze maand licht is gekrompen. De inkoopmanagersindex, die de activiteit meet, zakte in december van 50 naar 49,6. Een stand lager dan 50 wijst op krimp.

De aandelenbeurs in Tokio was woensdag gesloten, de handel wordt daar maandag weer hervat. In Seoul werd op de laatste dag van het jaar evenmin gehandeld. In Hongkong sloot de Hang Seng na een verkorte handelssessie met een winst van 0,4 procent.