Nieuws/Financieel
870776
Financieel

AEX overwint Griekse zorgen

De AEX-index liet maandag de zorgen over Griekenland achter zich. Beleggers zetten de graadmeter in de laatste handelsweek van 2014 op een kleine winst. In de dunne handel voerde het kersverse AEX-fonds Altice de lijst hoofdfondsen aan.

De AEX-index sloot 0,3% in het groen op 426,89 punten. In de middag zakte de graadmeter nog terug tot 422,9 punten, door zorgen over de komende verkiezingen in Griekenland. De Midkap ging 0,2% omlaag naar 634,67 punten.

De grote beurzen elders in Europa herpakten zich eveneens in de loop van de middag. Parijs won 0,5% en Londen stond 0,4% hoger. Frankfurt koerste fractioneel hoger.

Op de Duitse beurs verloor verzekeraar Allianz 0,2%. Het vermiste vliegtuig van AirAsia is verzekerd bij deze maatschappij. Allianz Global Corporate & Specialty UK is ook de verzekeraar van Malaysia Airlines, dat dit jaar al twee kisten verloor.

Op Wall Street deden de beurzen het best aardig. Rond de slotbel in Amsterdam stond de S&P500 op een winst van 0,2%. De Dow Jones-index stond zo'n 0,1% in de plus.

Kalme handel

Opnieuw zijn de volumes laag tijdens de korte handelsweek. Veel beleggers zijn vrij en met Nieuwjaar houden de markten in Europa en New York de deuren dicht. Op oudjaarsdag sluiten de Europese beurzen na een halve handelsdag. Wall Street is wel gewoon de hele dag geopend.

"Het is dobberen naar het eind van het jaar", vatte analist Tom Muller van Theodoor Gilissen de situatie op de beurs samen. "Het volume is zo goed als niks, er zijn geen berichten van bedrijven en op macrogebied is er ook bijna niks. Wel zie je in dit soort lege markten vaak dat kleinere fondsen door extra vraag nog ineens omhoog worden gekrikt."

Griekse verkiezingen

Het nieuwsitem van de dag waren de Griekse verkiezingen. Vandaag was de derde stemronde in het Griekse parlement voor een nieuwe president. Maar opnieuw haalde de kandidaat te weinig stemmen.

Dat betekent dat het parlement wordt ontbonden en dat er nieuwe verkiezingen komen. Die stembusronde zal waarschijnlijk eind januari plaatsvinden.

Volgens de peilingen heeft de extreemlinkse Syriza-partij goede papieren om daarbij een overwinning te boeken. Die partij heeft eerder al aangegeven dat het opnieuw wil onderhandelen over de voorwaarden voor het steunpakket dat Griekenland heeft gekregen.

Eurostress

Eurocommissaris Moscovici heeft de Grieken al opgeroepen om trouw te blijven aan Europa, en ook de Europese Centrale Bank wil 'in gesprek blijven' met het land.

Aanvankelijk moesten de beurzen flink terug op het bericht dat er nieuwe verkiezingen komen in Griekenland. Sommige beleggers hadden meteen het beeld van 2012 weer op het netvlies, toen de beurzen in de ban waren van 'eurostress'.

Maar in de loop van de middag herstelden de Europese graadmeters zich prima. Die ontwikkeling verbaasde Rabobank-econoom Emile Cardon niet. "Het ligt nu genuanceerder dan in 2012. Nieuwe verkiezingen hoeven niet te betekenen dat Syriza daadwerkelijk aan de macht komt. Daarvoor zullen ze toch eerst met een goed verhaal moeten komen."

Lossere voorwaarden

"Bovendien wordt er wel gezegd dat het een anti-eurozone-partij is, maar de partij is de laatste tijd ook al wat gematigder geworden. Eigenlijk hebben ze alleen gezegd dat de onderhandelingen wat losser moeten worden en dat de strenge maatregelen die zijn opgelegd niet houdbaar zijn", vervolgt Cardon.

"Wat dat betreft hoeft het niet per se negatief uit te pakken voor Griekenland. Wat lossere voorwaarden zouden kunnen zorgen voor meer houdbare groei voor Griekenland."

Ook kan het nog zijn dat de huidige premier Samaras probeert om Syriza de wind uit de zeilen te nemen door zelf alvast betere voorwaarden uit te onderhandelen.

Onzekerheid

Niettemin kan de situatie in Griekenland wel voor grote uitslagen gaan zorgen de komende tijd, zegt Cardon. "Het is wel de onzekerheid waar we de komende tijd doorheen moeten. Mogelijk volgt er nog een hard politiek spel tussen Syriza en de trojka (Europese Commissie, ECB en IMF). Dat kan elke keer weer leiden tot onrust op de markten."

Wel is het zo dat de verwevenheid van Griekenland met andere landen in de 'periferie' nu een stuk kleiner is dan in 2012, zegt Cardon. "Je ziet het vandaag ook: de rentes in Spanje en Italië bewegen nauwelijks op het nieuws uit Griekenland."

Wachten met QE

Vraag is wat de Griekse uitslag voor gevolgen heeft voor een mogelijk opkoopprogramma van staatsleningen (QE) door de Europese Centrale Bank. Cardon wijst erop dat de ECB daarbij ook Grieks staatspapier kan kopen, waarvan het de vraag is of het in de toekomst zijn waarde behoudt.

"Ik denk dat door deze uitslag de kans is toegenomen dat de ECB later zal beginnen met QE. Waarschijnlijk zullen ze toch eerst even de druk willen houden op Griekenland, voordat ze met maatregelen komen", zegt de Rabo-econoom.

Gisteren temperde Bundesbank-president Jens Weidmann al de verwachtingen over kwantitatieve verruimingen. Hij zei in een interview dat hij het niet langer noodzakelijk vindt dat de ECB overgaat tot het op grote schaal opkopen van staatsobligaties van de banken.

Olieprijs schommelt

De olieprijzen gingen aanvankelijk weer wat omhoog. De prijs van Brent-olie, maatgevend voor olie die wordt gewonnen in Europa en het Midden-Oosten, zakte echter weer terug. Rond het slot in Amsterdam stond Brent-olie zo'n 0,2% lager op ruim $59 per vat.

Analist Muller denkt dat de daling van de olieprijs extra is aangezet door het naderen van het eind van het jaar. "Daardoor waren er waarschijnlijk meer partijen die hun posities wilden afbouwen."

Muller heeft er echter geen hard hoofd in. "De reactie op het nadelige effect van de lagere olieprijs is tot nu toe veel groter geweest dan op het voordeel. Terwijl dat voordeel een veel groter deel van de economie raakt. Ik denk dat we dat volgend jaar ook meer gaan terugzien op de beurs."

Altice boekt winst

In Amsterdam voerde het sinds kort naar de AEX gepromoveerde Altice de lijst aan. De kabelaar klom 1,4% naar €63,36. Het ligt voor de hand dat er nog steeds extra vraag is naar het aandeel van fondsen die de AEX moeten volgen.

Bij de hoofdfondsen eindigde Randstad onderaan met ruim 0,8% verlies op €40,07. Boskalis sloot 0,8% lager op €45,91. Het bedrijf gaat de Griekse veerboot Norman Atlantic bergen.

AkzoNobel wist een eerdere winst niet vast te houden en zakte naar een verliesje van 0,1% op €57 rond. Bestuurder Ruud Joosten van de decoratieve verven-tak zei tegen Financial Times dat het bedrijf goed weet te profiteren van de gestegen vraag naar verf in het Verre Oosten. Die vraag weet de zwakke Europese markt voor decoratieve verf te compenseren.

In de loop van de middag werd de groep winnaars steeds groter. Naast Altice konden ook Unibail-Rodamco (+1,3% op €215,30) en Philips (+1,2% op €24,37) meer dan 1% bijschrijven.

Binck zakt

Bij de middelgrote fondsen eindigde BinckBank met 1,9% verlies op €7,12. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) richt zijn pijlen op dochterbedrijf Alex, waar veel klachten over binnenkomen bij de organisatie door achterblijvende resultaten.

Corbion deed het nog een tandje slechter dan Binck en verloor ruim 1,9% op €13,63.

De Midkap telde minder winnaars dan de AEX. Medisch toeleverancier Arseus stoomde tegen het eind van de handel op naar de koppositie met 1,6% winst op €34,21. Detacheerder Brunel volgde met een plus van 1,5% op €13,66.

 

Nieuw op DFT !

 

 

DFT Avond

Elke werkdag om 20.00 uur automatisch in uw mailbox.

Meld u hier aan

of

Lees hier de laatste editie