Nieuws/Financieel
870804
Financieel

ECB wil met Grieken in gesprek blijven

De Europese Centrale Bank (ECB) wil met Griekenland in gesprek blijven over de afwikkeling van het hulpprogramma waarmee het land de afgelopen jaren op de been is gehouden. De ECB ,,wacht op de opvattingen en suggesties van de Griekse autoriteiten'' en zal die ook bespreken met de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zo liet de centrale bank maandag weten.

In het Griekse parlement was maandag voor de derde keer geen meerderheid te vinden voor de benoeming van Stavros Dimas tot president. De grondwet schrijft voor dat nu de volksvertegenwoordiging moet worden ontbonden. Eind januari worden vervroegde verkiezingen gehouden.

,,Het is nu aan het Griekse electoraat om te beslissen over de toekomstige samenstelling van het parlement en de regering'', aldus de ECB. ,,We zullen ons niet bemoeien met of commentaar geven op dit democratische proces.''

'Indrukwekkende voortgang'

De ECB benadrukte wel dat Griekenland ,,indrukwekkende voortgang'' heeft geboekt bij het op orde brengen van de overheidsfinanciën en modernisering van zijn economie. Het land heeft ingrijpende en bij de eigen bevolking zeer impopulaire hervormingen moeten doorvoeren in ruil voor de ontvangen financiële steun.

Het IMF gaf aan dat na de verkiezingen wordt bepaald of Griekenland in aanmerking komt voor de volgende uitbetaling van de toegezegde noodkredieten. De gesprekken daarover worden hervat nadat de nieuwe regering is beëdigd, aldus een woordvoerder. Griekenland heeft op dit moment geen acute behoefte aan financiële steun, voegde hij daaraan toe.