Nieuws/Financieel
870859
Financieel

DG Press herrijst uit as

Wat doe je als klant, wanneer de leverancier van jouw specifieke type drukpers failliet gaat, en er eigenlijk geen ander bedrijf ter wereld is dat én die drukpersen kan maken, én ze kan onderhouden?

Dat vroeg ook een aantal grote uitgeverijen en industriële concerns zich af, toen het Nederlandse bedrijf Drent Goebel in juli 2009 failliet werd verklaard. Peter Kloppers en Remko Koolbergen, tot dan toe medewerkers van ‘DG’, startten het bedrijf door onder de naam DG press ServiceS, met 12 man personeel, allen ex-werknemers van het voormalige Drent Goebel. Uit eigenbelang en ondersteund door hun klanten. Zo werd en passant ook een mooi, traditierijk Hollands bedrijf gered.

Lottoformulieren

Wat is er zo bijzonder, dat deze drukpersen per se uit Gelderland moeten komen? Peter Kloppers, directeur/aandeelhouder, legt uit: „Er zit heel veel synergie in dit soort machines, als je kijkt naar service, onderhoud, reconfiguraties, revisies en dergelijke. De ontwikkeling van een nieuwe machine kan eigenlijk grotendeels door dezelfde groep mensen worden gedaan. En wij maken nu eenmaal de meeste geavanceerde web rotatie offset-drukpersen ter wereld.”

Deze persen worden wereldwijd gebruikt om lottoformulieren, placemats, etiketten, boterkuipjes en dergelijke te bedrukken. Kloppers: „De trend die momenteel onder andere bij veel producenten van levensmiddelen te zien is, is dat ze niet langer grote series met exact dezelfde opdruk willen, maar heel veel kleine series. Immers, vroeger had de consument de keuze uit vanille, aardbei en chocolade-ijs. Nu heb je wel 1000 verschillende smaken. Al die verpakkingen moeten weer anders bedrukt. Dat vraagt veel flexibiliteit van een drukmachine.”

De offset-machines van DG press produceren bij kleine oplages veel minder afval en zijn daarom milieuvriendelijker en rendabeler in het gebruik dan de bestaande flexo- en diepdrukmachines. Veel drukkers die nu (bijna) verlieslatend produceren stappen daarom graag over naar de moderne drukpersen van DG press dat hun oude persen inkoopt, reviseert en ze elders op de wereld weer verkoopt, levert en onderhoudt.

Oorlogskas

DG press bouwt de beste web rotatie offsetdrukpersen voor flexibele materialen zoals kunststofverpakkingen. Een markt die volgens Koolbergen, mededirecteur en compagnon van Kloppers snelgroeiend is, net als DG press zelf.

Hun bedrijf bereidt zich dan ook voor op een beursgang aan de Nederlandse mkb-beurs NPEX. Met de uitgifte van obligaties wil DG press €1 miljoen aantrekken voor het verder ontwikkelen, bouwen en wereldwijd verkopen van de hypermoderne Thallo-drukpers.

DG press heeft daarvoor de notering nodig, omdat het zelf een maximale oorlogskas heeft van €1,5 miljoen om te investeren. Tweederde daarvan is eigen vermogen, verschaft door de aandeelhoudende personeelsleden en klanten. Een half miljoen is binnen gekomen via crowdfunding. Daarnaast investeert ook PPM Oost in de Gelderse wereldmarktleider.

Kloppers en Koolbergen zien voorlopig niet veel heil in verkoop van een meerderheidsbelang aan private equity, iets dat andere soortgelijke nichebedrijven wél vaak doen. „Wij willen zelf nog geen afscheid van onze aandelen nemen.”

Dit is de vierde aflevering uit een serie over bedrijven die onder het grote publiek onbekend zijn, maar wereldspeler in hun niche.