Nieuws/Financieel
870872
Financieel

Oikofobie

Er kunnen veel én weinig zinnen besteed worden aan Thierry Baudet’s boek Oikofobie. Aangezien het hier niet de plaats is om in te gaan op de multiculturele aspecten uit zijn boek en evenmin op het verplichte modernisme in de kunst, richten wij ons op het door hem behandelde “Europese Project” maar dan in een directe relatie naar uw beleggingen.

In 1948 schreef George Orwell het boek “1984”, een visie op de westerse wereld anno 1984, waarin de enkeling ten onder gaat in de strijd tegen een volledig totalitair bewind. Het was een waar­schuwing o.a. tegen het Communisme.

Wij, d.w.z. u en ik onderwerpen ons thans “vrijwillig” aan de Europese Unie. Een orgaan dat zich er voor inzet om de inwoners van de lidstaten de eigen zeggenschap over het leven te ontzeggen, door via een bureaucratisch proces elk nationaal parlement te kunnen overstemmen.

Een klein voorproefje hoe dat soort democratie werkt, kreeg u deze week te zien in de Eerste Kamer. Door een juridische foef werd de oppositie van de PvdA senatoren de nek omgedraaid en bij een tweede geval wordt de aangenomen wet door de regeringspartij gewoon niet uitgevoerd. Let wel: deze regeringsgroep heeft nog geen 20% achterban in Nederland. Er zijn revoluties om minder uitge­broken.

Zorgen voor de belegger

Dit baart mij zorgen - vooral voor u als belegger. Als Thierry Baudet gelijk krijgt en er een einde oefening komt aan het “rupsjenooitgenoeg” syndroom van de Europese bevlogenheid, een bevlo­genheid waarvoor Putin als eerste een schot voor de boeg heeft gegeven dan liggen er een groot aantal illusies aan stukken. Dit was een van de allereerste strategische overwegingen op de lange termijn van het OK-Wereld Fonds. Wat kunnen wij door een specifieke asset allocatie aan extra zekerheden inbouwen?

Allereerst de valutaire spreiding met 40% in US-dollars, 30% in Euro’s en 30% in wereldvaluta zoals in Won, Rand, Ponden, Noorse Kronen, Zwitserse Francs e.d. Een zeer bewuste keuze om de invloed van de Euro uiteindelijk te marginaliseren. Maar ook dan zijn wij er nog niet.

Wat komt er na de euro?

Onherroepelijk zal – bij de ineenstorting van de euro – en een terugkeer naar de landseigen valuta een gigantische beursdreun zijn. Om te beginnen is het percentage van de euro aandelen 30%. Een daling van 50% daarin betekent dan voor het OK-Wereldfonds een beperking tot in eerste instantie van 15%. Maar omdat indachtig het motto “een goed bedrijf wordt niet in een nacht een slecht bedrijf” door het team de keuze is gemaakt voor 15 van de sterkste ondernemingen uit Europa, zullen zij na de initiële daling al heel snel weer minimaal terugkomen op het oude niveau en wellicht zelfs nog sterker. Door de verbetering van het dan weer aanwezig valuta-effect komt ook dat effect ten gunste van u. Deze geruststellende gedachte geven wij u graag aan het eind van het jaar 2014 mee.

Willem Okkerse MBA is ceo van het OK-Rating Institute. Hij doceerde aan de Universiteiten van Delft en Leuven en is chairman van het Rating Committee van het European Rating House in Brussel.