Nieuws/Financieel
870893
Financieel

Eindspel om afvalverwerker

Aasgierfondsen jagen op Van Gansewinkel

De schuldeisers van afvalbedrijf Van Gansewinkel zijn uit op de sleutels van het bedrijf. Ze onderhandelen met de aandeelhouders over hoe de ondraagbare miljoenenschuld te saneren nu een verkoop van het bedrijf is mislukt.

Afgelopen maand huurden zowel Van Gansewinkel, als de ruim 50 schuldeisers van de vennootschap een gespecialiseerde adviseur in. Van Gansewinkel nam Alvarez & Marsal (A&M) in de arm, de schuldeisers Houlihan Lokey (HL). Beide hebben veel ervaring met herstructureringen. A&M was betrokken bij de ontmanteling van Lehman Brothers, HL recent bij Imtech en Endemol. De twee specialistische firma’s onderhandelen nu met elkaar en een afgevaardigde van investeringsmaatschappij CVC, één van de aandeelhouders, over een oplossing.

Hoewel Van Gansewinkel ruim 50 schuldeisers heeft, hebben er recent twee de leiding genomen. GSO (een dochter van Blackstone) en Alcentra (State Street) hebben schuld van banken opgekocht tegen een korting. Deze vaak als aasgierfondsen bestempelde investeerders kopen schuld in kwetsbare bedrijven om dit om te laten omzetten in aandelen. Daarmee krijgen ze de controle over het bedrijf. De fondsen hebben een slechte naam, maar zijn vaak ook deel van een oplossing.

Overigens heeft het bedrijf operationeel een redelijk jaar achter de rug: om een omzet van één miljard euro, is er een ebitda van €100 miljoen gedraaid in 2014. Per 31-12 zal de schuld van het bedrijf echter nog altijd €670 miljoen zijn, nadat dait bedrag afgelopen zomer nog bijna de €800 miljoen aantikte. Dat is teveel voor Van Gansewinkel om voortdurend de rentelasten over te blijven betalen.

Lees hier het hele verhaal.