Nieuws/Financieel
870938
Financieel

'AEX opent licht in de plus'

De Amsterdamse beurs opent maandag naar verwachting iets hoger. Ook de andere Europese graadmeters zullen met kleine plussen beginnen.

De volumes zullen daarbij, traditioneel tegen het einde van het jaar, laag zijn. Veel beleggers zijn vrij en met Nieuwjaar houden de markten in Europa en New York de deuren dicht. Op oudjaarsdag sluiten de Europese beurzen na een halve handelsdag. Wall Street is wel gewoon de hele dag geopend.

,,Het wordt geen spannende dag, we openen een half puntje hoger'', zo voorspelde marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland. Ze wees er daarbij op dat er geen belangrijke macrocijfers naar buiten zullen komen die nog voor enige richting kunnen zorgen.

Griekenland

Wel wordt weer gekeken naar Griekenland. Het Griekse parlement stemt maandag voor de derde keer voor een nieuwe president. Als er weer geen meerderheid wordt gehaald, komen er parlementsverkiezingen. Een schrikbeeld voor de regering en Europese Unie.

AkzoNobel beweegt mogelijk op een bericht in zakenkrant Financial Times. Bestuurder Ruud Joosten van het onderdeel Decoratieve Verven zegt daarin dat het verfbedrijf goed weet te profiteren van de gestegen vraag naar verf in het Verre Oosten. Die vraag weet de zwakke Europese markt voor de tak te compenseren.

BinckBank

Ook BinckBank weet de aandacht op zich gericht. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) richt zijn pijlen op dochterbedrijf Alex, waar veel klachten over binnenkomen bij de organisatie door achterblijvende resultaten.

De aandelenbeurzen in Europa lieten vorige week woensdag na een halve handelsdag een gemengd beeld zien. De Amsterdamse AEX-index sloot 0,3 procent in de min op 425,57 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 635,75 punten. De beurs in Parijs leverde 0,4 procent in, terwijl de FTSE-index in Londen er 0,2 procent bij kreeg.

VS

De beurzen in New York liggen op koers om 2014 met recordstanden af te sluiten. Vrijdag eindigde de Dow-Jonesindex na een zeer rustige handelssessie 0,1 procent hoger op 18.053,71 punten. De brede S&P 500 steeg 0,3 procent tot 2088,77 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,7 procent tot 4806,86 punten.

De aandelenmarkten in het Verre Oosten volgden maandag overwegend de koerswinsten waarmee Wall Street vrijdag het weekeinde inging. In Japan zorgde het nieuws dat een man uit Tokio mogelijk besmet is met het ebolavirus echter voor wat onrust onder beleggers. De Nikkei-hoofdgraadmeter van de beurs in Tokio sloot 0,5 procent lager op 17.729,84 punten.

Olieprijzen

De olieprijzen gingen weer wat omhoog. Een vat Amerikaanse ruwe olie werd maandag verhandeld voor 55,29 dollar per vat, een stijging van 1 procent. De prijs van Brent, maatgevend voor olie die wordt gewonnen in Europa en het Midden-Oosten, steeg 0,7 procent tot 59,86 dollar per vat.

De euro was op de valutamarkt 1,2190 dollar waard. Bij het scheiden van de markt op de effectenbeurzen in Europa afgelopen woensdag stond de Europese eenheidsmunt op 1,2220 dollar.