Nieuws/Financieel
871068
Financieel

Bundesbank-topman: Aankopen staatsobligaties niet meer nodig

'Geldpers kan stopgezet worden'

President Jens Weidmann van de Duitse centrale bank, vindt het niet langer noodzakelijk dat de ECB overgaat tot het op grote schaal opkopen van staatsobligaties van de banken.

Deze vorm van het aanzetten van de geldpersen zou niet langer noodzakelijk zijn door de daling van de olieprijs.

,,Er wordt ons een conjunctuurprogramma geschonken, dus waarom zouden we dan ook nog overgaan tot stimulering door de ECB?'', aldus Weidmann tegenover de Frankfurter Allgemeine. De markten gingen er juist van uit dat de ECB begin volgend jaar overgaat tot het opkopen van obligaties (kwantitatieve verruiming) om de economie uit het slop te halen en de inflatie aan te jagen.

De sterke daling van de olieprijs is goed voor de economie, omdat consumenten en bedrijven daardoor minder hoeven te spenderen aan energie en meer kunnen uitgeven aan andere zaken. Volgens Weidmann is het daarom ook niet zo erg dat de inflatie nog even laag blijft door de gedaalde energieprijs.

De president van de Bundesbank heeft zich vaker kritisch uitgelaten over de plannen van de ECB om schuldpapieren bij de banken op te kopen, omdat hij vreest dat daardoor eventuele verliezen op het bordje van de belastingbetaler terechtkomen.Christoph Schmidt, een economische topadviseur van de Duitse regering, liet aan Welt am Sonntag weten dat door de lage olieprijs de Duitse economie waarschijnlijk sterker zal groeien dan eerder werd voorspeld. Volgens Schmidt gaat het daarbij om een extra groei met 0,3 tot 0,4 procentpunt.

Het blad Der Spiegel meldde op basis van een interne memo van het Duitse ministerie van Economische Zaken dat de regering verwacht dat de olieprijs op het huidige lage niveau zal blijven op de lange termijn. De olieprijs zal hooguit stijgen tot circa 80 dollar per vat in 2018. Verder rekent de regering volgend jaar op een extra groei van de Duitse economie dankzij de lage olieprijs met 0,2 tot 0,3 procent, aldus de memo.