Nieuws/Financieel
871206630
Financieel

'Fiat wacht naheffing om Chrysler-deal'

Rome - Automaker Fiat zou eerder overgenomen branchegenoot Chrysler hebben ondergewaardeerd om daarmee belastingen te ontlopen. Italiaanse belastingautoriteiten spreken van een bedrag van 5,1 miljard euro als gevolg van de gefaseerde overname enkele jaren terug. Al met al staat Fiat Chrysler een naheffing van mogelijk 1,5 miljard euro te wachten.

Het geschil heeft betrekking op de herstructurering die plaatsvond in oktober 2014. Fiat rondde destijds de overname van de laatste pluk van Chrysler af. Fiat Chrysler zoals wij dat nu kennen kreeg daarbij een Nederlandse registratie en werd fiscaal gezien een Britse onderneming. Die stap leidde tot de zogenaamde exitbelasting die Italië heft op het realiseren van meerwaarde als bedrijven activa verplaatsen.

Volgens het auditrapport had Italië destijds een vennootschapsbelasting van 27,5 procent. Daarmee zou het bedrag dat Fiat Chrysler moet ophoesten bijna 1,5 miljard euro zijn. Doorgaans vallen bedragen na onderhandelingen wel lager uit. Fiat Chrysler gaf in eerder documenten aan dat het aan de regels voldeed.