Nieuws/Financieel
871522
Financieel

Bonden strijden nog voor sociaal plan Brink's

FNV Transport & Logistiek en CNV Vakmensen blijven strijden voor een goed sociaal plan bij Brink's Nederland. De vakbonden stuurden vrijdag een ultimatum naar Brink's voor een goed sociaal plan voor de circa 600 werknemers die worden ontslagen. Dat ultimatum loopt woensdagavond om 23.59 uur af. Als Brink's de bonden niet tegemoetkomt, volgen er acties.

Woensdag werd bekend dat de Amerikaanse geldtransporteur zich terugtrekt uit Nederland. Het Nederlandse dochterbedrijf is verkocht aan een onafhankelijke stichting die de belangen behartigt van onder meer het personeel en de klanten. Brink's Nederland gaat daardoor zelfstandig verder. De in oktober aangekondigde ontslagen blijven staan.

De onderhandelaar van FNV liet woensdagavond weten nog geen nieuws te hebben gehoord van Brink's. Hij wilde niet zeggen wat voor acties gevoerd kunnen gaan worden als het ultimatum is afgelopen. De bonden zullen acties op tijd aangeven, aldus de zegsman.

Rabobank

Brink's raakt zijn huidige grootste klant Rabobank kwijt, die volgend jaar overstapt naar Geld Service Nederland (GSN). Momenteel lopen er nog steeds gesprekken met betrokken partijen om medewerkers van Brink’s onder te brengen bij GSN of andere aanbieders.

Het voormalige moederbedrijf was niet langer bereid om geld te investeren in Brink’s Nederland. De Nederlandse directie heeft toen bedongen dat de onderneming wordt losgemaakt van het moederbedrijf. Door de oprichting van de stichting en met de overdracht van de aandelen is dit verwezenlijkt, stelt de onderneming.

De huidige financiële positie en de gezonde balans van de onderneming stellen Brink’s Nederland naar eigen zeggen in staat om zich in afgeslankte vorm volledig te richten op de dienstverlening voor retail, detailhandel, horeca, publieke sector en banken. ,,De levensvatbaarheid van Brink's Nederland wordt met deze stap groter'', aldus directeur Ad Wijnhoven van Brink’s Nederland. De Nederlandse tak zou dit jaar goed zijn geweest voor een omzet van naar schatting 130 miljoen euro.