Nieuws/Financieel
871561
Financieel

Goud, zilver en olie in 2015   

Met een nieuw beleggingsjaar voor de boeg gaat logischerwijs alle aandacht uit naar de aandelenvelden. Kooplijstjes, visies en tips gaan als warme broodjes over de toonbank, maar hoe zit het met de smaakmakers op het Damrak? Wat zijn de verwachtingen voor goud, zilver en olie in 2015? Ik werp een blik op de maandgrafiek van deze intermarket titels en zal de verwachte koersroute voor u schetsen.

Geen glans voor goud

Ik vertel u geen nieuws dat de jarenlange positieve trend in het verloop van de goudkoers al een tijdje achter ons ligt. Op de maandgrafiek is goed zichtbaar dat de uptrend in 2012 begon te piepen en kraken na een dubbele top op krap 1800. Er startte een correctiebeweging, prima begeleid door mijn swingteller die een -9 serie afrondde tot licht onder de 55 SMA lijn. Ik heb het dan over koersvorming rond 1200, met stierenstootjes tot 1400, gelijk aan de gemiddelde lijn ofwel sleepkabel, die nu als dynamische weerstandlijn in het veld ligt. Dat was even wennen, geen stijgingen meer in een uptrend, maar dalingen in een  downtrend. In eerste instantie was het zijwaarts schuifelen tussen 1200 en 1400 met toenemende berendruk.

 

Uiteindelijk gaven de bulls het op, zij zakten onder de 1200 steungrens, waardoor de swingteller door kon tellen in zijn downswing. Inmiddels -6 in de downswing met zowaar een witte maandcandle, een klein lichtpuntje in de dalende trend. De swing kan doorgaan richting 1000, ooit een weerstand geweest, straks wellicht als steun te testen. Dan zou de RSI op OS terrein kunnen staan en de swingteller op -9, een mooi moment om te bodemen. Kortom, negatief sentiment overheerst, de beren zijn nog niet klaar. Bij een eerstvolgende witte maandcandle met slotkoers boven 1200 is er zicht op een herstelbeweging. Maar niet eerder dan boven 1400 is het aantrekkelijk om goudklompjes op de schoorsteenmantel te zetten in de wetenschap dat deze meer en meer zullen glanzen.

 

Dof zilver

De maandgrafiek van zilver toont sterke overeenkomsten met die van het goud. De lange termijn koersbewegingen ontlopen elkaar logischerwijs niet zoveel. Zo is er voor zilver ook sprake van een dalende trendfase, de koers beweegt immers onder een afvlakkende gemiddelde lijn. Er is een downswing gaande met -4 op de teller, terwijl de RSI als spanningsmeter ruim onder 50 beweegt en nog geen overspannenheid waarneemt. Kortom, volgens de methodiek van mijn Dashboard Beleggen is een Down status valide, de tendens tot dalen overheerst.

 

Nu wordt er wel steun gevonden op de afgerond 14,70 steungrens, de eerste groene streep onder in het veld. Zou dit de beren afremmen om aansluitend een correctie te starten tot aan de eerste rode streep op 21,60? Het zou kunnen, de candle van december kleurt bleekjes wit. Echter, de trend is neerwaarts, dus onder 14,70 is een extra berenprik tot aan 8,50 aannemelijk. Dat is volgens mijn indicatoren een betere plek om te bodemen en te herstellen. Voorlopig worden we geconfronteerd met dof zilver. Niet eerder dan boven 21,60 kan een lichte glans verschijnen. Maar u weet, zonder wrijving geen glans, dus laat de beren hun klus maar afmaken.

Zwarte olie

De derde smaakmaker die op de analysetafel ligt is BrentOil, waarvan het koersverloop invloed heeft op de olie-gerelateerde fondsen, dat moge duidelijk zijn. Begin dit jaar noteerde BrentOil rond de 110, nu staat er 60 op de borden, vrijwel een halvering van de prijs in tijd van een jaar. Had u dat verwacht? Ik niet, maar op mijn Dashbord verscheen in augustus een Down status, de koers noteerde toen iets boven 100. Inmiddels staan er zes forse zwarte candles op rij, zij illustreren het ‘vallende mes’ principe, waar je als belegger van had kunnen profiteren met Turbo’s Short.

 

Zwarte olie, niet alleen in het vat, ook op de chart. Maar gaat dit zo verder in 2015? Het grootste stuk van de downswing ligt achter ons, de RSI als spanningsmeter staat ver op OS- terrein, dus het is logisch te veronderstellen dat ergens in 2015 de bodemprijs is bereikt en dat de prijs van olie kan aantrekken naar 90 tot 100. Super goedkoop tanken is er dan niet meer bij.  

Ik blijf uiteraard als TA coach de diverse speelvelden voor u inspecteren, ook in 2015, zodat u als actieve belegger steeds goed beslagen ten ijs kan komen. Prettige dagen en graag tot volgend jaar!

 

Disclaimer:

Nico Bakker (www.nicoprbakker.nl) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas S.A. (www.bnpparibasmarkets.nl. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De standpunten en vooruitzichten van Bakker geven zijn technische mening weer over het betreffende item in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Zijn beloning staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze publicatie.