Nieuws/Financieel
871597
Financieel

2015: spaarders weer de dupe?

Met deze column sluit ik als portefeuillemanager een prima jaar af. De portefeuilles renderen dit jaar gemiddeld rond de 8 procent. Mijn belangrijkste bets waren in het begin van dit jaar langlopende obligaties. Zoals u ook weet hebben die prima gepresteerd.

Halverwege dit jaar heb ik vervolgens de rentegevoeligheid verlaagd in de portefeuilles naar korter lopende obligaties. Ook dit was een schot in de roos toen Europese Centrale Bank voorzitter Mario Draghi plotseling de korte rente verder omlaag bracht, hetgeen bijna niemand (ook ikzelf niet) had verwacht.

Aan de aandelenkant was het rendement lange tijd een stuk magerder dit jaar. Met name de dips in oktober en december zorgden voor het wegvagen van het jaarrendement in korte tijd. Toch lijken de aandelenmarkten zich te herpakken en licht positief het jaar uit te gaan. Al met al een prima beleggingsjaar. De grote vraag is nu of dit in 2015 ook zo kan doorgaan. Aan de obligatiekant zijn de rentes over een breed front laag en zijn aandelen inmiddels goed gewaardeerd.

Beide zijn min of meer waar. Maar wat is het alternatief? Een spaarrekening welke geen spaarrente biedt? Beleggen in obligaties betekent nog altijd een procent of 3 rendement op jaarbasis. Dat zult u bij de bank niet meer krijgen. Daarnaast biedt het ook een bredere spreiding en profiteert u als er daadwerkelijk deflatie komt. Rentes zullen dan immers nog verder wegzakken.

En aan de aandelenkant? Dat is echt gissen in mijn optiek. Draghi lijkt nu te gaan beginnen met meer geld in het systeem te plaatsen. Als dat zo is durf ik wel een koersdoel van 460 voor de AEX-index of hoger mee te geven in 2015. Mocht de Duitse Bundesbank dit kunnen tegenhouden, dan denk ik dat we de 360 weer gaan zien. Vorig jaar gingen we 2014 in met de hoop op een groeiversnelling in Europa. Die was er ook, heel even.

Het is eigenlijk ongekend dat we 2015 ingaan met slechts één doel in het vizier: de ECB en haar woorden en daden. Hoeveel we groeien doet er even niet toe, hoeveel we lenen ook niet. De werkloosheid, ach bijzaak. Bedrijfscijfers? Heel even spannend en binnen een week weer vergeten. Gaat het slecht? Dan leen je toch gewoon tegen een paar procent in de kapitaalmarkt.

De ECB staat binnenkort ook in de diezelfde rij om geld te verstrekken aan alles en iedereen dat geld nodig heeft. Figuurlijk gesproken dan. Bedrijven moeten wel een bepaalde grootte hebben, anders wordt het risico weer te groot.

Wordt 2015 dan het jaar van het geldsysteem oppompen tot ongeëvenaarde niveaus? Het zou zomaar kunnen. Dan moet u toch echt weer obligaties en aandelen in uw portefeuille hebben. De spaarders zullen er de dupe van zijn. Laat dat nou net de grootste groep ‘beleggers’ zijn…