Nieuws/Financieel
871615
Financieel

Huishoudens bouwen obligatiebezit af

Huishoudens hebben de afgelopen jaren een groot deel van hun obligaties verkocht. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Nederlandse huishoudens bezaten eind september in totaal voor 10,3 miljard euro aan obligaties en kortlopende schuldbewijzen. Eind 2008 was dit nog 27,6 miljard euro. Dit jaar nam de waarde van de obligatieportefeuille van huishoudens met 1,8 miljard euro af.

De afname van de afgelopen jaren komt geheel doordat huishoudens schuldbewijzen verkochten. De dalende populariteit van obligaties hangt volgens het CBS samen met de sterk gedaalde rente. Eind 2008 bedroeg de rente op de toen uitgegeven tienjarige Nederlandse staatsobligatie nog 3,65 procent, tegen 1,15 procent op 30 september 2014. Dit is lager dan de rente op tienjarige spaardeposito’s die de meeste banken aanbieden.

Pensioenfondsen

De waarde van de aandelenportefeuille van huishoudens steeg dit jaar wel, vooral door de oplopende koersen. De totale waarde van hun beursgenoteerde aandelen plus aandelen in beleggingsfondsen kwam eind september uit op ongeveer 94 miljard euro. Dat is bijna 13 miljard euro meer dan aan het einde van 2013.

Pensioenfondsen hebben zowel in de eerste drie kwartalen van 2014 als in de drie voorgaande jaren per saldo Nederlandse obligaties en kortlopende schuldbewijzen aangeschaft. Ook buitenlandse partijen hebben zich volgens het statistiekbureau massaal op de veilig geachte Nederlandse staatsobligaties gestort.