Nieuws/Financieel
871691
Financieel

Overheidstekort neemt af

Het overheidstekort van Nederland is tussen het vierde kwartaal van 2013 en het derde kwartaal van dit jaar uitgekomen op 2,7% van het bruto binnenlands product (bbp).

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. De overheid gaf in de betreffende periode €17,7 miljard meer uit dan er binnenkwam. Met 2,7% was het tekort lager dan in de eerste helft van het jaar, waarin het gat op de begroting uitkwam op 3%.

Om ervoor te zorgen dat het tekort over heel 2014 binnen het Europese maximum van 3% blijft, mag het gat in het vierde kwartaal niet groter zijn dan ongeveer €4,1 miljard. Het laatste kwartaal levert over het algemeen een laag tekort op, omdat er dan relatief veel belastingen en premies worden geïnd.

Verkoop claim Landsbanki

De staatsschuld kwam aan het einde van het derde kwartaal uit op bijna €450 miljard. Dat komt overeen met 69% van het bbp. De schuld zakte vorig kwartaal met bijna €1 miljard, mede dankzij de verkoop van de claim die de overheid had op Landsbanki. Die vordering op het moederbedrijf van de failliete IJslandse spaarbank IceSave bracht zo'n €600 miljoen op.