Nieuws/Financieel
871695
Financieel

Huishoudens hebben meer te besteden

Door de lage inflatie hebben huishoudens door de bank genomen dit jaar wat meer te besteden. Hun beschikbaar inkomen lag in het derde kwartaal 2,5% hoger dan een jaar eerder, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

Ook in de eerste twee kwartalen van dit jaar groeide het inkomen van huishoudens al. Vooral bij zelfstandigen is dit sterk toegenomen.

Het zogeheten reëel beschikbaar inkomen wordt vastgesteld door de effecten van veranderingen in inkomsten, betaalde belastingen en premies, ontvangen uitkeringen en de inflatie bij elkaar op te tellen.

De belastingen en sociale premies die betaald moesten worden, lagen in het derde kwartaal wel iets hoger dan vorig jaar. Maar dat werd gecompenseerd door de lage inflatie. Het gemiddelde prijspeil lag relatief gezien niet zo veel hoger dan een jaar terug.

Zelfstandigen in landbouw verdienen meer, in bouw minder

Het belangrijkste opwaartse effect op het beschikbaar inkomen komt voor rekening van de stijging van het inkomen uit productieactiviteiten, waarvan het inkomen van zelfstandigen het leeuwendeel vormt.

Dit inkomen stijgt al een jaar lang en lag in het derde kwartaal in totaal €1,3 miljard boven het niveau van een jaar eerder. Vooral zelfstandigen in de landbouw, de detailhandel en de horeca verdienden meer. De zelfstandigen in de bouw zagen daarentegen hun inkomen dalen.

Meer uren werken

Het inkomen van zelfstandigen steeg mede doordat er meer zelfstandigen actief waren en doordat sommige zelfstandigen meer uren werkten. Het totaal aan ontvangen loon in Nederland liep in het derde kwartaal juist iets terug. Dit komt onder meer doordat vergeleken met een jaar terug meer mensen van een uitkering leefden.