Nieuws/Financieel
871755
Financieel

Beurzen maken zich op voor Kerstmis

Europese beleggers maken zich na een zeer positieve week op voor Kerstmis. De beurzen in Amsterdam, Londen en Parijs zijn slechts een halve dag open, terwijl de handel in Frankfurt pas maandag weer wordt hervat. Ook op Wall Street gaan de boeken aan het begin van de middag (plaatselijke tijd) dicht.

Marktanalist Martijn Weller van IG Nederland verwacht dat de AEX woensdag ongeveer 1,5 punt hoger opent. ,,Er blijft beweging zitten in de beurs, ondanks de normaal rustige tijd aan het einde van het jaar. We kruipen weer richting het jaarrecord. Met nog een paar handelsdagen in 2014 kunnen we wellicht toch nog op een hoogtepunt het jaar uit.''

Na een bijzonder slecht begin van de maand ontstond de afgelopen week alsnog een ware kerstrally op de beurzen. Het startschot daarvoor werd gegeven door de Federal reserve, die aangaf geduldig af te wachten op welk moment de rente in de Verenigde Staten moet worden verhoogd. Dinsdag gaf een onverwacht positieve bijstelling van de groei van de Amerikaanse economie de opmars een extra impuls.

Vertrouwen

De dag voor Kerstmis is de agenda voor beleggers nagenoeg leeg. Het CBS komt een halfuur na opening van de markt met een nieuwe raming van de groei van de Nederlandse economie in het derde kwartaal en met de meest recente stand van het producentenvertrouwen.

Voorbeurs meldde Vastned de verkoop van niet-strategische winkels in België. De verkoopprijs lag met 35,6 miljoen euro 3,5 procent onder de boekwaarde, maar de verkoop verbetert de kwaliteit van de Belgische winkelportefeuille volgens Vastned aanzienlijk.

Grontmij

Grontmij liet weten de verkoop van zijn belang van 24 procent in Ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte (ORR) aan de provincie Noord-Brabant te hebben afgerond. De netto-opbrengst bedraagt 8,9 miljoen euro.

De beurzen van Euronext sluiten woensdag om 14.00 uur.

Opgewekt

De sterke groei van de Amerikaanse economie zorgde woensdag voor een opgewekte stemming op de beurzen in Azië. De Nikkei-index in Tokio sloot 1,2 procent hoger op 17.854,23 punten.

In New York slechtte de Dow-Jonesindex dinsdag voor het eerst de barrière van 18.000 punten. De index van dertig hoofdfondsen sloot 0,4 procent in de plus op 18.024,17 punten. De brede S&P 500 steeg 0,2 procent tot 2082,17 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq bleef wat achter en eindigde met 4765,43 punten 0,3 procent onder de slotstand van maandag.

Brentolie

In Amsterdam eindigde de AEX-index 1,2 procent in de plus op 426,77 punten. De MidKap steeg 0,6 procent tot 636,20 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt kregen er 0,3 en 0,6 procent bij. In Parijs ging de CAC40-index 1,4 procent vooruit.

De prijs van Brentolie zakte woensdagochtend 0,7 procent naar 61,27 dollar. Amerikaanse olie werd ook 0,6 procent goedkoper en kostte 56,78 dollar per vat. De euro was met 1,2180 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.