Nieuws/Financieel
871866
Financieel

'Beleg alleen in bedrijven die je begrijpt'

Beleggers moeten alleen aandelen van ondernemingen kopen die ze begrijpen en goed kunnen volgen. Dit stelt Maarten Hartog, fondsbeheerder van smallcapfonds Todlin.

Vroeger: Toen ik als kind bij de huizen van mijn krantenwijk aanbelde om mijn kerstwensen over te brengen, merkte ik het al. Het wordt gewaardeerd als je steeds doet wat je belooft, en langetermijnrelaties leveren het meeste op. Dat vind ik ook als aandelenbelegger belangrijke waarden.

Marktsituatie: Er blijven voorlopig veel onzekerheden in de economie, waardoor prestaties van allerlei beleggingscategorieën moeilijk te voorspellen zijn. Ik beleg het liefst in de aandelenmarkten. Die blijven ook fluctueren, maar waardecreatie vindt alleen plaats in het bedrijfsleven.

Overtuiging: De volatiliteit op de markten wordt vooral veroorzaakt door factoren als uiteenlopend monetair beleid, de grondstofprijzen en geopolitieke spanningen. Daar heb je als belegger geen grip op. Kijk daarom bij beleggingsbeslissingen vooral naar de waarde die bedrijven creëren, en beleg alleen in ondernemingen die je begrijpt, en goed kunt volgen. Kies voor bedrijven met een aantrekkelijk dividendrendement; dat levert al snel meer op dan een spaarrekening of een deposito.