Nieuws/Financieel
872163
Financieel

Wall Street houdt opwaartse lijn vast

De Amerikaanse beurzen zijn maandag wederom hoger gesloten en gaven daarmee een vervolg aan de kerstrally die vorige week is ingezet. Het positieve sentiment, ingezet nadat de Federal Reserve liet weten geen haast te hebben met het verhogen van de rente in de VS, hield aan. De Dow-Jonesindex en de brede S&P sloten zelfs op de hoogste stand ooit.

De Dow sloot 0,9 procent hoger op 17.959,44 punten. De brede S&P 500 klom 0,4 procent tot 2078,54 punten, waarmee het voor de vijftigste keer dit jaar de recordslotstand aanscherpte. Technologiegraadmeter Nasdaq noteerde een plus van 0,3 procent op 4781,43 punten.

Eerder op de dag maakte de Federal Reserve van Chicago bekend dat de economische bedrijvigheid in de Verenigde Staten in november sterker is gegroeid dan een maand eerder. De verkoop van bestaande woningen daalde in november met 6,1 procent ten opzichte van de voorgaande maand.

Olieprijzen

De oliemaatschappijen hadden het weer zwaar als gevolg van de lagere olieprijzen. Chevron daalde 0,8 procent, terwijl branchegenoot ExxonMobil de schade wist te beperken tot een min van 0,3 procent. Olie- en gasconcern ConocoPhillips verloor 2,1 procent, beleggers kregen ook het bericht te verwerken dat kredietbeoordelaar Standard & Poor's de vooruitzichten voor het bedrijf verlaagde. Dienstverleners aan de sector Schlumberger (min 0,9 procent), Halliburton (min 2 procent) en Baker Hughes (min 1,9 procent) speelden eveneens weer flink terrein kwijt.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met 3,2 procent tot 55,31 dollar, terwijl Brentolie 2,2 procent goedkoper werd op 60,03 dollar per vat.

American Apparel

Kledingwinkelketen American Apparel zag zijn beurswaarde met 4,2 procent toenemen. Het bedrijf bevestigde dat er een partij is die de keten wil overnemen, zonder een naam te noemen. Het overnamebod ligt tussen de 1,30 en 1,40 dollar per aandeel. Dat is 50 procent boven de slotkoers van vrijdag. Het hardnekkige gerucht doet de ronde dat oprichter en voormalig topman Dov Charney achter het bod zit.

De euro werd bij het slot van Wall Street voor 1,2225 dollar verhandeld, tegen 1,2259 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.