Nieuws/Financieel
872165
Financieel

Topvrouw Petrobras krijgt steun president

De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft de roep om het ontslag van bestuursvoorzitter Maria das Graças Silva Foster van staatsenergiebedrijf Petrobras naast zich neergelegd. Ze noemde haar een ,,ethische persoon'' met de juiste geloofwaardigheid om het concern te leiden. Dat bleek maandag.

,,Ik heb geen aanwijzingen van onregelmatigheden in het gedrag van de huidige management van Petrobras'', aldus Rousseff. Tegen het bedrijf lopen verschillende onderzoeken naar corruptie en het aannemen van steekpenningen door werknemers. Dat zorgde de afgelopen tijd, vooral uit politieke hoek, voor druk op Foster om af te treden. Onlangs zei Foster zelf dat ze al een aantal keer haar ontslag heeft aangeboden.

Een voormalig topbestuurder van Petrobras liet afgelopen weekend nog weten dat hij in 2008 Foster persoonlijk waarschuwde voor vermeende onregelmatigheden bij contracten. Dat was voordat ze aan het roer van de onderneming kwam te staan. Ook de Nederlandse maritiem dienstverlener SBM Offshore is in verband gebracht met het omkopingsschandaal bij Petrobras. Vorige maand kwam SBM een schikking van 240 miljoen dollar overeen met het Openbaar Ministerie, nadat was vastgesteld dat het bedrijf zich schuldig had gemaakt aan omkoping in Equatoriaal Guinea, Angola en Brazilië.

De zaak heeft Rousseff overigens zelf ook in een lastige positie gebracht. Rousseff was van 2003 tot 2010 voorzitter bij Petrobras, een rol vergelijkbaar met die van president-commissaris. In september verklaarde ze niet op de hoogte te zijn van corruptie in die periode.