Nieuws/Financieel
872191
Financieel

Spetterend AEX-debuut Altice

Na een kalme dag qua nieuws sloot de AEX met een mooie winst. Aanvankelijk liften de olie-aandelen mee op een stijgende olieprijs, al ging het even hard omlaag toen de olieprijs weer daalde. Altice was, op de eerste handelsdag als AEX-aandeel de grootste stijger. Delta Lloyd ging hard onderuit na een tik op de vingers van DNB.

De AEX sloot 0,8% hoger op 421,6 punten. De Midkap-index koerste eveneens 0,8% hoger naar 632,7 punten.

Handelaren hielden rekening met stevige uitschieters vanwege het gebruikelijk beperkte handelsvolume richting het jaareinde.

Ook de grote beurzen elders in Europa sloten met winst. Londen klom 0,5%, Parijs 0,3%. De beurs van Frankfurt ging 0,8% omhoog.

Op het moment dat hier de slotbel klonk, stond Wall Street op winst. De Dow Jones-index klom 0,6%, technologiebeurs Nasdaq 0,9%. De S&P500 bleef wat achter met een fractioneel hogere stand.

Ook vanuit Azië kwam vanochtend een positieve handelswind aanwaaien. Japan sloot 0,1% hoger. De Kospi in Seoul verloor weliswaar 0,7%, maar de Hang Seng in Hongkong sloot 1,5% in de plus.

In de ochtend waren het stijgende olieprijzen waardoor de beurzen omhoog gingen, zag analist Christopher Ho (AFS). "De olie-gerelateerde aandelen waren ook de grootste stijgers. Niet alleen op het Damrak, maar ook elders in Europa."

De volumes zijn een stuk lager dan gemiddeld, maar volgens Ho is de handel op woensdag en volgende week nog een stuk rustiger. ”Vrijdag liepen bovendien opties af, dat zorgt nu voor nog wat extra volume omdat beleggers hun positie bijwerken."

Beleggers hebben maar weinig cijfers meer om zich op te richten. Wel wordt er nog met een schuin oog naar Griekenland gekeken, zegt beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg (Stroeve & Lemberger). "Daar hebben de kiezers nog meerdere stemrondes te gaan."

Dat het sentiment op de beurzen zo positief is, is volgens hem ook omdat veel beleggers de boeken al hebben gesloten. "De angsthazen hebben hun verkooporders al geplaatst. Veel institutionele beleggers zijn ook al uit de markt. Particuliere beleggers krijgen nu hun dertiende maand, en vragen zich af waar dat het meest rendeert. De rente op een deposito is zo laag, daarbij vergeleken kunnen aandelen een beter rendement bieden.

'Reputatie Delta Lloyd in geding'

Delta Lloyd zakte 3,5% op €18,16. Toezichthouder DNB beboette de verzekeraar en eiste het vertrek van financieel topman Roozen. Maar de verzekeraar weigert dit en stapt naar de rechter. Rabobank schat in dat het 'ongelukkige geschil' met DNB nog lang kan duren. KBC constateerde dat de reputatie en geloofwaardigheid van Delta Lloyd in het geding zijn gekomen.

''De positie in de Nederlandse markt van DeltaLloyd is sterk en de genomen kostenbesparende maatregelen zullen de winstontwikkeling op lange termijn ondersteunen'', oordeelde Theodoor Gilissen, dat Delta Lloyd al langer op 'niet-aanbevolen' had staan.

Bij de hoofdfondsen begon 'nieuwkomer' Altice met 5,1% winst op €62,02. Het Franse kabelconcern verkaste maandag officieel van de lokale fondsen naar de AEX. Volgens Zwanenburg is de koerswinst van het voor veel beleggers nog onbekende aandeel te danken aan de promotie naar de hoofdindex. "Veel indexfondsen moeten het aandeel nu in hun beleggingsfondsen opnemen, dus dat zorgt voor veel aankopen."

Oci ging 2,7% omhoog naar €28,36. ASML (€88,61) en Boskalis (€45,71) presteerden 2,2 respectievelijk 1,8% beter.

De olieprijs, die vanochtend nog omhoog ging, stond op het moment dat de handelsdag in Amsterdam ten einde was 1,2% lager voor een vat Brent-olie en 1,6% lager voor Amerikaanse olie. Waar Fugro en SBM Offshore in de ochtend nog tot de grootste stijgers behoorden, noteerden de aandelen ruim de min. Fugro leverde 2,7% in op €18,16, SBM Offshore ging 1% omlaag naar €9,66. Shell ging 0,1% omlaag op een koers van €27,73.

BAM herstelt fors

Bouwbedrijf Bam zat flink in de lift, het aandeel ging maar liefst 4,3% op €2,47 omhoog. Grootste stijger was echter toeleverancier aan de chipindustrie ASMI, dat 3,6% steeg op €34,10.

Arseus koerste 1,7% hoger op €33,33. De distributeur van medicijnen herfinancierde zijn krediet. Tankopslagbedrijf Vopak kreeg kopers tot 1,4% winst op €44,21. De uitbreiding in Maleisië, zijn grootste ooit, is volgens ING een belangrijke stap in omzetgroei.

NN Group nam in de Midkap de plek in van fietsenfabrikant Accell, en debuteerde met een 0,6% hogere koers op €25,25.

Air France KLM zakte 2,8% weg op €7,42. Lufthansa meldde niet op overnamepad te gaan. Nieuwe Steen verloor 1,9% op €3,60, detacheerder Brunel 1% op €13,34.

Fietsenmaker Accell (+0,2% op €13,59) verhuisde met drukker Crown van Gelder (-0,3% op €5,29) naar de Smallcap-index.

Macintosch Retail Group verloor 16,7% op €3,75. De Financiële Telegraaf meldde vanochtend met interne correspondentie in de hand over de paniek na de omzetdaling in de schoenenketens Invito en Manfield.

AMG werd 4,5% meer waard op €6,84. Het verkocht een belang in Bogala Graphite Lanka. Mediabedrijf TMG noteerde 3,4% winst op €5,80.

Lees al het nieuws over beleggingen en beursfondsen in de DFT-nieuwsbrief.