Nieuws/Financieel
872208
Financieel

Euro nog dit jaar naar $1,20?

We zitten nu in een periode die normaal gesproken een van de rustigste is op de valutamarkten, met beleggers én handelaren die genieten van hun kerstvakantie. De liquiditeit droogt dan op en zowel economisch als politiek nieuws is er nauwelijks. Maar dit jaar staan ons twee uiterst belangrijke nieuwsfeiten te wachten.

Ten eerste moet de Griekse coalitie op 29 december 180 afgevaardigden achter de presidentsverkiezingen hebben gekregen. Lukt dat ze niet, zijn verkiezingen onafwendbaar en waarschijnlijk komt dan de linkse Syriza-coalitie aan de macht en zullen zij heronderhandelingen over de Griekse staatsschuld eisen.

Maar ook zijn we in afwachting van verklaringen van leden van de raad van bestuur van de ECB die de verwachtingen in de markt bevestigen van de bekendmaking van de start van de kwantitatieve verruiming (QE) tijdens de vergadering in januari.

Beide ontwikkelingen zouden voor druk op de euro zorgen. Vooral nieuwe verkiezingen in Griekenland zouden volgens ons door de markt gezien worden als de aanzet tot een anti-bezuinigings-politiek in de zuidelijke landen, temeer daar Spanje en Portugal mogelijk verkiezingen moeten uitschrijven als gevolg van het verlies aan steun voor de traditionele partijen.

Zou het Griekse parlement in de laatste week van het jaar worden ontbonden, dan verwachten wij dat als gevolg daarvan de euro het 1,20-niveau tegenover de dollar gaat testen.

De scherpe bewegingen van de Russische roebel hebben de valutamarkten in de afgelopen dagen beheerst. En ook het effect daarvan op de rest van het valutamarkt landschap. Het drama rond de roebel bracht de crisis van 2008-09 weer in herinnering met wilde intraday bewegingen, wanhopige interventies door de centrale bank om de markten te kalmeren, angst en geschrokken reacties.

Maar tegen het afgelopen weekeinde echter, leek de roebel zich te stabiliseren zonder nieuwe ingrepen. De markten lijken zich te realiseren dat de Russische autoriteiten nog voldoende opties hebben. Hun valutareserves, hoewel in 2014 wat afgenomen, zijn nog steeds zo’n $400 miljard groot, terwijl er nog eens $180 miljard zit in twee oliereservefunds. Bovendien zijn de financieringsbehoeftes van Russische overheden voor 2015 hanteerbaar. De roebel handelt nu hoger dan begin vorige week.

Maar de crisis miste zijn effect op de euro niet. Het ontlokte het ‘vlucht in veiligheid’ effect en handelaren vluchten naar de traditionele veilige havens, schatkistpapier, bunds en de US dollar. De politieke crisis in Griekenland hielp de euro daarbij niet. En ook de groeiende overtuiging niet dat de ECB zal moeten reageren op de inzakkende olieprijs en de waarschijnlijkheid van negatieve inflatie die daardoor ontstaat in de komende maanden en dus eerder met de lancering van kwantitatieve verruiming zal moeten starten dan werd verwacht.

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.