Nieuws/Financieel
872209
Financieel

Alstom krijgt recordboete in VS

Het Franse industrieconcern Alstom moet het recordbedrag van 772 miljoen dollar (630 miljoen euro) betalen aan Amerikaanse autoriteiten om verdere vervolging in in verband met een corruptiezaak af te kopen. Dat werd maandag bekendgemaakt.

Met de schikking ontkomt Alstom aan rechtsvervolging wegens omkoping in Indonesië, Saudi-Arabië, Egypte en de Bahama's. De producent van onder meer treinen en installaties voor opwekking en transport van energie werd ervan verdacht ambtenaren te hebben omgekocht om aan opdrachten te komen. Sommige betalingen zouden zijn gegaan via een Amerikaanse bankrekening.

Alstom bekende steekpenningen te hebben betaald. In totaal zou op die manier voor 4 miljard dollar aan omzet zijn binnengehaald, waar het bedrijf 300 miljoen dollar winst op boekte.

Siemens

Niet eerder betaalde een buitenlands bedrijf om die reden zo'n hoge boete aan het Amerikaanse ministerie van Justitie. Tot nu toe was Siemens recordhouder. Het Duitse technologiebedrijf schikte in 2008 een soortgelijke zaak voor 450 miljoen dollar. Daar kwam nog een boete van 350 miljoen dollar van de beurswaakhond SEC bovenop. Die kan Alstom niet krijgen omdat het geen beursnotering heeft in de VS.

De betreffende onderdelen van Alstom werden eerder dit jaar door het Amerikaanse General Electric overgenomen, dat daarbij ook alle verplichtingen in deze zaak op zich nam. De Amerikaanse autoriteiten willen echter dat Alstom de boete zelf betaald.