Nieuws/Financieel
872219
Financieel

Rusland helpt bank uit de brand

De centrale bank van Rusland voorziet de Russische Trust Bank van 30 miljard roebel (circa 440 miljoen euro) om een faillissement van de instelling te voorkomen. Dat maakte de centrale bank maandag bekend.

Trust Bank, een middenmotor in de Russische bankensector, wordt genationaliseerd. Er wordt gezocht naar een partij die de bank wil overnemen, waarbij de ogen in eerste instantie worden gericht op de grote banken in het land.

De westerse sancties tegen Rusland, de sterke daling van de olieprijs en de verzwakking van de roebel zetten grote druk op de bankensector in Rusland. De Russische regering reserveerde vrijdag al 1000 miljard roebel om banken door de crisis heen te slepen.

Diepe economische crisis

Voormalig minister van Financiën Alexej Koedrin waarschuwde maandag dat Rusland komend jaar een diepe economische crisis zal doormaken. Daarbij zullen de inkomens volgens hem dalen en zal Rusland niet aan al zijn financiële verplichtingen kunnen voldoen.

,,Bij een olieprijs van 80 dollar per vat krimpt de economie met minstens 2 procent, bij 60 dollar met meer dan 4 procent'', aldus Koedrin. De olieprijs is het afgelopen halfjaar gehalveerd. Maandag kostte een vat Brentolie op de termijnmarkt circa 62 dollar.

Volgens de vertrouweling van de Russische president Poetin is het hoog tijd om de verhoudingen met het Westen te verbeteren. ,,De normalisering van de relatie van Rusland met zijn handelspartners, in Europa, de Verenigde Staten en andere landen, is de belangrijkste taak voor de president en de regering'', aldus de ex-minister.