Nieuws/Financieel
872228
Financieel

Rosneft voorziet geen tekort aan dollars

Het Russische staatsoliebedrijf Rosneft kan aan zijn financiële verplichtingen voldoen en hoeft geen roebels te verkopen om aan dollars te komen. Dat stelde topman Igor Sechin maandag.

Rosneft heeft onlangs 7 miljard dollar (5,7 miljard euro) aan schulden afgelost en heeft volgens Sechin voldoende dollars om aan toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. Rosneft moet volgend jaar in totaal zo'n 19 miljard dollar aflossen, waarvan 7 miljard in februari.

Sechin ontkende vorige week al dat Rosneft roebels verkoopt om aan buitenlandse valuta te komen. Berichten daarover staken de kop op na de vrije val van de Russische munt, begin vorige week. Na maatregelen van de centrale bank wist de roebel de afgelopen handelsdagen weer wat terrein te winnen. Maandag liep de koers van de munt verder op.

Overname van de baan

Later op maandag werd bekend dat de overname door Rosneft van de internationale oliehandelsactiviteiten van de Amerikaanse bank Morgan Stanley van de de baan is. De Amerikaanse toezichthouder ging vanwege de handelsbeperkingen niet akkoord met de overeenkomst, die overigens gesloten werd voordat de handelssancties tegen Rusland van kracht werden.

De aankoop van het onderdeel zou Rosneft onder meer toegang geven tot een internationaal opslagnetwerk, voorraden ruwe olie en investeringen in infrastructuur. Ongeveer 100 handelaren, ruwweg een derde van alle grondstofhandelaren van Morgan Stanley, en 180 administratieve medewerkers zouden overgaan naar het Russische bedrijf.

Dat de deal niet doorgaat is een tegenvaller voor de Amerikaanse bank, die naar eigen zeggen andere opties gaat onderzoeken.