Nieuws/Financieel
872240
Financieel

Dubbelbaan houdt scherp

Tandartszoon Jim Souren houdt van afwisseling. Daarom heeft hij twee banen, die in alles tegenpolen van elkaar zijn. Twee dagen per week werkt hij als orthodontist en helpt hij vooral kinderen aan een beugel. De rest van zijn tijd is hij actief voor zijn eigen radioportal Nederland.FM. „Die combinatie van twee uitersten houdt me scherp en fysiek en mentaal gezond. Dat zouden meer mensen moeten doen.

De rode draad in zijn dubbele loopbaan is ’mensen blijer en gelukkiger maken’ vertelt Souren. „Veel mensen mogen dan bang voor de tandarts – het beroep dat mijn vader uitoefent - zijn, orthodontist is een iets positiever beroep. Kinderen van wie de tanden scheef staan, komen hier vrijwillig en zijn vaak dolblij dat je ze helpt. Door hun tanden recht te zetten, worden ze minder gepest en krijgen ze gaandeweg meer zelfvertrouwen.”

Hobby

Met zijn radioportal Nederland.FM bereikt hij 2,5 miljoen unieke luisteraars per maand. „De website heb ik bij wijze van hobby opgezet tijdens mijn studie tandheelkunde”, legt de ondernemende Souren uit. „Als kind was ik al geïnteresseerd in computers. Naast de praktijk van mijn vader in Arnhem zat een elektronicazaak waar ik toen ik een jaar of acht was de eerste computer zag. Elke dag ging er heen om met het apparaat te spelen. De handleiding heb ik van a tot z gelezen. Zo heb ik mijzelf – aanvankelijk natuurlijk heel primitief - leren programmeren.”

„Tijdens mijn studie tandheelkunde kwam ik op een kamer te zitten met Alex Laan, de systeembeheerder van de faculteit. Van hem leerde ik nog beter software schrijven.”„Toen veel van mijn jaargenoten die andere studierichtingen volgden tijdelijk voor traineeships of onderzoek naar het buitenland vertrokken, en zij mij vertelden vooral het Nederlandse nieuws en Nederlandse muziek te missen, kwam ik op het idee om radio te streamen via internet. Samen met Alex – die nu nog altijd mijn hoofd techniek is voor de site - heb ik een verzamelpagina met radiostations voor mijn vrienden gebouwd.”

Miljoenen gebruikers

Sinds 2001 is die vriendensite uitgegroeid tot een radioportal voor miljoenen gebruikers in binnen- en buitenland. „Onze doelgroep bestond in eerste instantie vooral uit expats die in het buitenland Nederlands nieuws en muziek willen luisteren. Maar door de opkomst van tablet en smartphones komt inmiddels 95% van de gebruikers gewoon uit Nederland.”

„Programmeren doe ik niet meer. Ik houd me vooral bezig met nieuwe dingen opzetten. Zo hebben we recent ook songteksten aan de app toegevoegd, waardoor luisteraars eenvoudig kunnen meezingen met de nummers die gedraaid worden”, zegt Souren, die als orthodontist veel plezier beleeft aan het contact met zijn patiënten, maar juist op de andere dagen van de week geniet van zijn ’stille’ radiowerk achter de computer.

Paardrijden

„Als je creatief wilt zijn, moet je ook rust hebben. Daarom zorg ik voor voldoende ontspanning. Paarden zijn mijn passie. Ik speel polo op hoog niveau. Deze zomer heb ik met het Nederlands team aan het Europees Kampioenschap meegedaan.Ik train bijna dagelijks. De ene keer voor, de andere keer na het werk.”Paardrijden is voor hem de ultieme ontspanning. „Als je op de rug van het paard zit kun je niet bellen of internetten. Je bent echt helemaal in het moment, met alle aandacht alleen bij het paard. Na afloop van een training bruis ik altijd weer van de energie.”