Nieuws/Financieel
872286
Financieel

Vermogende particulier vaker in duurzame belegging

Waar institutionele beleggers de stap naar groenere, duurzame producten hebben gemaakt, sluiten nu de vermogende particulieren en familiebedrijven aan. Die trend ziet vermogensbeheerder Candriam in de markt.

,,Maar voor deze private clients is het veel moeilijker om te zeggen welke producten nu echt duurzaam genoeg zijn, het is een lastige markt", zegt Isabelle Cabie, hoofd duurzame belegingen bij Candriam in Nederland, het voormalige Dexia Asset Management.

Greenwashing

 'Greenwashing' teistert de beleggingsmarkt, het groen kleuren van bedrijven, die niet werkelijk duurzaam produceren. Candriam geldt als een van de voorlopers van duurzame beleggingsfondsen. Die worden in Nederland onder meer via partner ABN Amro verkocht. In vergelijkingen van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) staat Candriam met zijn producten hoog in de scorelijstjes.

,,Hun onderzoeken laten zien dat er sterke toename van de behoefte aan duurzame beleggingen is", zegt Stefaan Coosemans, directeur Nederland bij Candriam. Cabie, met 17 jaar ervaring in vermogensbeheer in de tas, zegt dat vooral institutionele investeerders in zuidelijk Europa de duurzame beleggingseisen overnemen van landen als Nederland en Duitsland en de Scandinavische landen.

'Bedrijven moeten wel mee'

,,Grote rampen zoals die in de kledingfabriek in Bangladesh dwingen bedrijven hogere standaarden te eisen in hun productielijnen", aldus Cabie. ,,Internationale normen voor duurzaam produceren liggen er, ze worden de maatstaf, bedrijven moeten wel mee. Voor de Europese markt moet je meedoen, wil je kunnen groeien."

Hoewel 'duurzaam' een containerbegrip is, gelden de principes voor verantwoord investeren van de Verenigde Naties als handvat. Voor beleggers is er aan de andere kant het eerder hoge rendement. Candriam erkent de goed renderende bedrijven die actief zijn in vervuilende sectoren als chemie of energie niet uit te sluiten. ,,We gaan in gesprek met ze om te kijken waar zij verbeteringen in hun productieproces kunnen aanbrengen."

Raad de eindstand van de AEX in 2014 en win een iPad-mini