Nieuws/Financieel
872324
Financieel

Weerstand

De donkere, koude dagen zijn aangebroken. De winter staat voor de deur. Wie niet verkouden wil worden, moet zijn weerstand op orde hebben. Gezond eten, sporten, vitamines, het helpt allemaal. Weerstand kan helpen te voorkomen dat je iets overkomt waarvan je niet wilt dat het gebeurt.

Toch is weerstand niet altijd goed. Ik sprak een goede vriend die er niet van overtuigd was dat het jaarlijks vergelijken van zorgverzekeringen echt nodig is. En ook nog eens voorkomt dat je meer betaalt dan nodig. Die zat duidelijk in de weerstand. Een weerstand waar je niet beter van wordt. Hoe zit dat dan precies met de keuze in zorgverzekeringen?

Drempels bij vergelijken zorgverzekeringen

Uit onderzoek blijkt dat consumenten die niets doen, en daarmee dus de nieuwe voorwaarden van hun huidige zorgverzekering accepteren, vaak één of meerdere van onderstaande  drempels ervaren om zorgverzekeringen te vergelijken. Zelf zeg ik liever dat ze vijf beren op de weg zien.

1. Mensen denken dat ze weten wat ze hebben en zijn bang dat te verliezen. Helaas zijn consumenten vaak minder goed op de hoogte van hun huidige verzekering dan ze zelf denken. Dit komt onder meer omdat zorgverzekeringen elk jaar veranderen. Met andere woorden: als je niets doet houd je níet wat je had. Dus past de nieuwe polis nog wel bij uw situatie? Heeft uw zorgverzekeraar komend jaar ook nog steeds een contract met uw vaste fysiotherapeut?  Misschien toch even het aanbod van uw huidige verzekeraar met anderen vergelijken?

2. Medewerkers denken dat ze via een  collectieve verzekering van hun werk altijd beter af zijn. En dat ze dus nergens meer naar hoeven te kijken. Maar zo’n collectief probeert de beste verzekering samen te stellen voor de meeste mensen die gebruik maken van deze verzekering. Dus van de gemiddelde consument. Als u jonger of juist ouder bent dan de gemiddelde leeftijd of minder zorg nodig hebt, kan het zijn dat u betaalt voor zaken die voor u op dit moment niet relevant zijn, zoals zwangerschap, fysiotherapie, psychische zorg, of orthodontie. Kortom; ook dan is het slim om het aanbod te vergelijken met andere polissen.

3. “Ik zie niet alleen beren op de weg, maar inmiddels door de bomen ook het bos niet meer.” Ach, zo ingewikkeld is het echt niet. Als u eerst even stilstaat bij wat u aan zorg verwacht, kunt u heel gericht zoeken en vergelijken, en dus veel van de informatie links laten liggen. Om u daarbij te helpen hebben wij de 5 stappen die u moet doorlopen om tot  goede zoekvraag te komen overzichtelijk op een rijtje gezet.

4. “Ik wil niet een verkeerde keus maken. Kan ik die vergelijkingssites wel vertrouwen bij het maken van mijn keus?” Ook op het gebied van vergelijkingssites heeft u keuze. Probeer eens twee of drie verschillende sites om te kijken welke site u prettig vindt in gebruik. Hoe meer wensen u kunt invoeren op de site, hoe gerichter de site voor u zoekt. Op ConsuWijzer vindt u 5 tips waaraan u een goede vergelijkingssite kunt herkennen.

5. Al die moeite voor die paar centen. Waarom zou ik? Het antwoord is heel eenvoudig: omdat als je overstapt je op je basispakket gemiddeld €103 per jaar kan besparen. En dat is alleen nog maar een besparing op de premie. Laat staat wat u aan geld extra betaalt als u niet de dekking heeft die bij uw situatie past.

Overstappers tevreden

Ten slotte: uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt blijkt dat consumenten die zijn overgestapt naar een andere zorgverzekering meer tevreden zijn over hun dekking, de prijs van hun polis en de klantvriendelijkheid van hun nieuwe zorgverzekering,  in vergelijking met consumenten die niet zijn overgestapt.

Wie nu nog in de weerstand zit, moet het zelf weten. Belangrijk is dat een zorgverzekering maatwerk is voor u persoonlijk met of zonder gezinsleden. Bedenk van tevoren welke onderdelen van de zorg u verzekerd wilt hebben en welke niet. Hoeveel eigen risico kunt  en wilt u financieel lopen?

Ik hoop dat ik uw weerstand heb gebroken en dat u toch nog snel een poging waagt om andere verzekeraars te bekijken. Het kan nog, maar dan moet u wel nu actie ondernemen. Laat die weerstand varen en kies voor een gezonde verzekering die bij u past!