Nieuws/Financieel
872404
Financieel

Mijn Vraag

Aanzeggen

Vanaf 1 januari moeten werkgevers voor afloop van tijdelijke contracten van 6 maanden of langer ’aanzeggen’. Kan deze ’aanzegging’ niet gewoon bij voorbaat in het contract worden opgenomen?

„Vanaf 1 januari 2015 moeten werkgevers werknemers met een tijdelijk contract van 6 maanden of langer 1 maand voor afloop van de overeenkomst schriftelijk laten weten of ze de overeenkomst willen voortzetten of niet”, zegt arbeidsjurist Susan Schaeffer van XpertHR.

Als de werkgever het contract wil voortzetten, dan moet hij bovendien aan de werknemer laten weten onder welke voorwaarden hij dat zou willen. Zegt men niet (tijdig) aan, dan kan de werknemer een aanzegboete vorderen. Deze boete is gelijk aan één maandsalaris of – als te laat is aangezegd – het loon over de periode dat te laat is aangezegd.

Het is nog onduidelijk of de aanzegging ook al in de tijdelijke arbeidsovereenkomst zelf mag worden opgenomen. Tot op heden zijn er geen signalen dat dit niet zou mogen. Ter voorkoming van het boeterisico kan het dus verstandig zijn om in tijdelijke contracten ‘aanzegging bij voorbaat’ op te nemen.

Eventueel kan de werkgever daar dan op terugvallen als hij onverhoopt geen aanzegbrief heeft gestuurd of die te laat heeft verstuurd. Dit geeft evenwel (vooralsnog) géén garanties. Op dit moment is nog niet bekend hoe rechters hiermee zullen omgaan en of een dergelijke ’aanzegging bij voorbaat’ zal standhouden. Het is slim om – naast deze bepaling in het contract – óók minimaal één maand voor het einde van het contract een aanzegbrief naar de werknemer te sturen.

 

Dit artikel wordt u aangeboden door dé HR-Antwoordbank XpertHR. Voortaan vindt u alles wat u over personeelszaken moet weten op één plek. XpertHR helpt u concreet met slimme tools, handige checklists, arbeidscontracten, voorbeeldbrieven, betaalbaar juridisch advies en veel meer. XpertHR begrijpt wat u nodig heeft en biedt u gerichte antwoorden en praktische ondersteuning. Meer weten over XpertHR? Klik hier.

Klik hier voor meer ondernemersvragen.