Nieuws/Financieel
872428
Financieel

Het kerstverhaal

Deze tijd van het jaar staat in het teken van terugkijken, beschouwen, reflecteren…. Trots zijn of juist niet. Wat ging goed, wat niet? Wat is jouw kerstverhaal?

Je zit met je vrienden of familie aan tafel, je hebt genoten van het kerstmaal en er staat koffie en chocola voor je uitgestald. Dan komt die onvermijdelijke vraag: “Hoe kijk jij terug op het afgelopen jaar?”

GroeiWat zou het mooi zijn als je kunt vertellen over het mooie bedrijfsresultaat, doordat je bent gegroeid. Je hebt buitenlandse markten aangeboord en je kon daarom wel tien man personeel extra aannemen.

Hoe fijn is het dat je kunt vertellen van die reclamecampagne, die grandioos aangeslagen en onlangs zelfs genomineerd is voor prijs. Maar bovenal hoe die actie nieuwe klanten en nieuwe omzet heeft opgeleverd.

Nieuwe autoAls je terugkijkt, kun je dan uitleggen dat de winstgevendheid zodanig was dat je een gloednieuwe auto hebt besteld, die begin december werd uitgeleverd. Er staat nog geen vijfduizend kilometer op de teller…

Ben je in het voorbije jaar uit je jasje gegroeid? Heb je een nieuw kantoorpand betrokken of heb je een extra loods laten plaatsen om nog meer productie te kunnen huisvesten?

Krimp, faillissementNiet alle bomen groeien echter tot in de hemel, dus misschien moet je helaas terugkijken op ontslagrondes, een reorganisatie, een zware emotionele periode. Je weet nog het moment dat je jouw mensen bij elkaar haalde om het slechte nieuws te vertellen…

De angst in de ogen van je collega’s, van je medewerkers. De tranen, het ongeloof, de vraag hoe zij hun vaste lasten moeten betalen zonder werk, zonder salaris. En natuurlijk de verwijten aan jouw adres, dat jij op té grote voet had geleefd. Hoe jij geld over de balk had gesmeten en onzinnige investeringen had gedaan. En hoe jij terecht had getwijfeld over jouw eigen leiderschap…

Tja, wat wordt jouw kerstverhaal?

Wordt? Ja, wordt!

Wat wordt jouw kerstverhaal in 2015?

En wat ga je doen om dat over een jaar te kunnen vertellen?