Nieuws/Financieel
872949
Financieel

Gasdeal BASF en Gazprom loopt spaak

BASF heeft zijn eerder aangekondigde ruil van bezittingen met het Russische Gazprom afgeblazen. Daardoor blijft het Nederlandse aardgasbedrijf Wintershall Noordzee volledig in handen van het Duitse energie- en chemieconcern.

BASF en Gazprom besloten twee jaar geleden dat het Russische gasbedrijf de activiteiten van BASF op het gebied van handel in en opslag van aardgas in handen zou krijgen. BASF-dochter Wintershall zou in ruil daarvoor toegang krijgen tot enkele lucratieve gasvelden in Siberië. Het Duitse concern wilde daarmee afscheid nemen van de handel in gas, om zich te richten op de winning van olie en gas. De bedrijven wisten echter niet tot een definitief akkoord te komen.

Door de deal zou Gazprom voor 50 procent eigenaar worden van Wintershall Noordzee. BASF en Gazprom blijven ondanks de mislukte deal samenwerken in hun bestaande joint ventures.

BASF schreef het afketsen van de transactie toe aan de ,,moeilijke politieke omstandigheden''. De spanningen tussen Rusland en Europa zorgden er onlangs ook al voor dat Rusland besloot af te zien van de aanleg van de SouthStream-pijpleiding door de Zwarte Zee. BASF heeft een belang in dat miljardenproject.