Nieuws/Financieel
873230
Financieel

Nieuwe site biedt inzicht in waarde bestuurders

Prestatie en beloning van top vergelijken

Binnen enkele muisklikken zien hoe een beursgenoteerd bedrijf en zijn bestuurders presteren? En tegen welke beloning, ook in vergelijking met de concurrenten? Het kan op het nieuwe online platform DirectorInsight.

Niet minder dan 30.000 profielen van bestuurders en topmanagers, plus alle financiële data van ruim 1100 Europese beursgenoteerde bedrijven maakt de website, die vandaag wordt gelanceerd, inzichtelijk. Raden van commissarissen, investeerders, media en headhunters kunnen er simpel en snel beloningen en prestaties van de top en hun bedrijven vergelijken.

Data-analyse veel eenvoudiger

Aniel Mahabier – oprichter van adviesbureau AMA Partners en specialist in corporate governance, beloningsvraagstukken en HR-advies bij fusies en overnames – is de bedenker van het platform. „Data-analyse wordt veel eenvoudiger. Stakeholders, maar ook journalisten, hoeven om trends te signaleren en in kaart te brengen niet meer te wachten tot bedrijven met cijfers naar buiten komen.”

Dagelijks worden alle gegevens ververst. „De data die wij verwerken zijn openbaar. Toch was dit type informatie tot nu toe niet makkelijk voor handen. Aandeelhouders en andere belanghebbenden moesten via verschillende bronnen, zoals bedrijfswebsites, jaarverslagen, Bloomberg en consultants, de gewenste data vergaren”, legt Mahabier uit. „Dat is natuurlijk erg tijdrovend, terwijl onze doelgroep juist weinig tijd heeft. Daarom hebben wij alle data op een eenvoudig te gebruiken platform met elkaar verbonden.”

Beloning van bedrijfstop

Transparantie willen geven is de drijfveer van Mahabier. „Wij hebben dit platform ontwikkeld op basis van nadrukkelijke verzoeken uit de markt, zoals van commissarissen en institutionele investeerders. De steeds weer oplaaiende discussies over bonussen en de beslissingen rond de beloning van topmanagers van beursgenoteerde ondernemingen worden nog te vaak onvoldoende objectief gevoerd en onderbouwd. Hierdoor krijgen emoties de overhand. Dat willen wij voorkomen.”

Iedereen die toegang koopt tot het online platform kan snel zien hoe de beloning van de bedrijfstop zich heeft ontwikkeld sinds 2008 en hoe deze zich verhoudt tot de presentaties van de onderneming, zoals o.a. de beurskoers. Ook kunnen de vaste en variabele beloning worden afgezet tegen de winst per aandeel of de beloning bij vergelijkbare organisaties.

Teveel bonussen

Zo leert snel surfen over de site dat de huidige ceo’s van onder meer Heineken, Shell, Reed Elsevier, Wolters Kluwer en Gemalto eigenlijk teveel salaris en bonussen ontvangen in vergelijking met de aandeelhouderswaarde van deze bedrijven. Bij Randstad, ING, Ziggo, Aegon en Delta Lloyd is dit veel beter in verhouding.

De directie van Hermes Investment Management uit Londen is enthousiast over het nieuwe platform. „De site laat zien hoe er invulling wordt gegeven aan corporate governance. Het is daarmee ook een zeer geschikt instrument voor het maken van een risicoanalyse.”